​Шодуарівський дух в XXI столітті


В Житомирі всі охочі мали змогу подивитися на виставку картин Дмитра Ракова, поспілкуватися з ним особисто, скуштувати смачних тістечок та поринути в атмосферу мистецтва та гармонії – і все це відбулося 8 вересня 2016 року у кав’ярні-кондитерській «Теретенія».

– Цей заклад притягує, як антена талановитих людей: художників, музикантів, кондитерів, письменників, художників, журналістів. Нам є чим пишатися, бо Житомир – це місто талановитих людей, – розповіла господиня «Теретенії» Ольга Корзун.

Одним із таких талановитих гостей кав’ярні цього разу став художник, ілюстратор, автор листівок про Житомир та громадський діяч Дмитро Раков. Він розповів, що його друг Сергій Фещенко надихнув ідеєю про перейменування житомирського парку ім. Гагаріна на Шодуарівський парк – парк житомирянина барона де Шодуара, який збудував пів центру міста й подарував цей парк житомирянам. 

І художник вирішив відтворювати, якщо не в реальному житті, то хоча б на полотні атмосферу часів Шодуара, коли їздили карети, люди прогулювалися вуличками, дихали свіжим повітрям, а не викидами автомобілів.

Майже в кожній картині Дмитра Ракова є своя родзинка. Вона може комусь одразу здатися непомітною, але якщо задуматися, увімкнути уяву, то можна зрозуміти, що ж хотів донести автор своєю композицією. А от якщо ви погланете на картину, де зображена чарівна паняночка у капелюсі і на одне з тістечок «Теретенії», то помітите, що ці два витвори мистецтва мають спільну назву – «Квітка полісся».

А інколи персонажі картин «оживають» і зустрічаються їхньому творцю. Такий цікавий випадок трапився з Дмитром, коли він одного разу на вулиці побачив жінку, дуже схожу на образ тієї, яку художник колись «створив», щоправда познайомитися з реальним прототипом персонажу чоловік не наважився.

В майбутньому Дмитро збирається відкривати нові пам’ятки Житомира у своїх роботах

– Я хочу бути, як Нестор Літописець. Тільки він писав про ті часи, коли він жив, а я буду малювати, саме так художник пояснює мету своєї творчості.

Але окрім живопису, гості виставки мали змогу насолодитися і музичним мистецтвом. Музикант гурту «TheSuntime» Дмитро своєю грою на віолончелі остаточно увів усіх присутніх в атмосферу старовинного Шодуарівського парку. Тож враження у гостей від такого заходу залишилися теплими і позитивними:

– Таких закладів, як «Теретенія», де можна насолоджуватися смачними тістечками, затишною атмосферою – обмаль. А з творчістю Дмитра Ракова я раніше не була знайома, але зараз розумію, що в нього є дуже великий потенціал прославити наше місто».

Наприкінці, всі бажаючі могли придбати листівку Дмитра Ракова з автографом художника. 

Ну а виставка уже скоро переїде до Житомирської обласної бібліотеки для дітей, а звідти, можливо, і в міську раду. Тож, якщо хтось не зміг прийти подивитися на картини у «Теретенію», то у вас ще буде така можливість. 

Юлія Оріховська