​Телеканал ZIK покаже «Шлях до незалежності»

Неймовірні історії легендарних українців, донедавна приховувані визначальні події, небезпечні принципові життєві позиції – все це у знаковому кіноциклі «Шлях до незалежності», який телеканал ZIK спільно з «НЛО TV» підготували до 25-го дня народження України. В ефірі ZIKу з 5 по 9 вересня щоденно о 21:30.

«УСС та Крути», «Друга світова і УПА», «Спортивні досягнення», «Молоді дисиденти», «Українські революції» – п’ять фільмів як п’ять ілюстрацій багатогранної боротьби за право бути суверенними.

Справжні українці – це і подружжя в підпіллі Михайло Сорока та Катерина Зарицька, це і завербована радянськими спецлужбами студентка-упівка Людмила Фоя, це й Іван Килюшик – простий хлопець із Рівненщини, який лише за три місяці служби став Героєм СРСР, і капітан «бандерівського» футбольного клубу «Карпати» Ігор Кульчицький, і відданий до кінця улюбленій команді вболівальник Левко Ловчій…

Про долі людей, які наближали Українську Незалежність, розповідатимуть співачка Марічка Бурмака, письменник Юрій Винничук, музикант Фоззі з гурту «ТНМК», телеведучий-історик Вахтанг Кіпіані та сам міністр культури Євген Нищук.

Про кінопроект «Шлях до незалежності», як про своєрідний подарунок країні до ювілейного дня її народження, говорить продюсер документальної підбірки, керівник департаменту соціально-економічних проектів телеканалу ZIK Ольга Мовчан: «В основі концепції – бажання показати, що незалежність здобувалася не за день і зовсім не у кулуарах Верховної ради. Аби Україна стала вільною, працювали і віддавали свої життя сотні тисяч молодих людей з усіх кінців нашої країни та у всі часи. Їхні долі зачаровують неймовірним романтичним запалом і непереборним бажанням перемоги. Цей шалений дух і настрій ми намагалися передати через фільми циклу. Наш головний посил: історія – це люди. І ті, хто її творить, теж вагаються, сперечаються, відступають і йдуть на пролом – живуть по-справжньому. І саме тому за перепетіями їхніх доль так цікаво спостерігати».

«Ідея фільму виникла майже рік тому, під час дискусії з Вахтангом Кіпіані з приводу річниці незалежності України в 2016 році і того, як можна зробити цікавий історичний проект для молодої аудиторії. Талановита команда каналу ZIK на чолі з Олею Мовчан (це вже другий наш історичний проект «на трьох») втілила цю ідею у життя», – розповів директор каналу «НЛО TV» Іван Букреєв.

Отож стрічки, створені у рамках «Шляху до незалежності» за медіапартнерства та фінансової підтримки телеканалу «НЛО TV», на ZIKу будуть транслюватися протягом тижня – з 5 по 9 вересня о 21:30.