Власні доходи громад ростуть, – Гундич

16 вересня, відбулася виїзна прес-конференція влади Житомирщини у Тетерівській ОТГ (об’єднана територіальна громада).

Поспілкувалися з журналістами та оглянули перші досягнення громади т.в.о. голови облдержадміністрації Ігор Гундич, координатор регіонального офісу реформ (Центру розвитку місцевого самоврядування) Василь Невмержицький та голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька.

«Всі повинні зрозуміти – ця реформа робиться не для того, щоб отримати субвенцію з державного бюджету. Першочергова мета цієї реформи – це якісні послуги для людей: медицина, освіта, адміністративні послуги», – наголосив Ігор Гундич.

Він також представив керівника офісу реформ на Житомирщині Василя Невмержицького. «На офіси реформ покладені дуже важливі завдання, серед яких – навчання спеціалістів, які будуть працювати у виконавчих комітетах громад, допомога у розробці проектів розвитку громад», – розповів координатор офісу реформ.

Ігор Гундич наголосив, що на сьогодні пріоритетом для громад має бути розвиток та орієнтованість на майбутнє: «Власні доходи всіх 10 громад, які утворені в області, збільшилися у 2,5-3 рази. Це говорить про те, що коли люди стають господарями на своїй території, вони зацікавлені у збільшенні надходжень до громади». Крім власних доходів, ОТГ отримують ще і субвенції та дотації із державного бюджету. Тому в цілому доходи об’єднаних громад вже за 1 рік зросли у 7 разів.

«Ми задоволені результатами першого року роботи тих громад, які маємо на сьогодні. Уже підготовлені та подані до Уряду і ЦВК документи ще 22 громад, які виявили бажання об’єднатися. Впевнений, що Житомирщина буде на перших місцях серед регіонів України за створенням ОТГ. Результати усіх 10 громад сьогодні показують, що у них все добре. А люди бачать перспективу та готові брати відповідальність на себе», – підсумував Ігор Гундич.

Голова Тетерівської ОТГ Валентина Ільницька розповіла про результати роботи після об’єднання та показала об’єкти соціальної інфраструктури, які дають якісні послуги населенню. 

Прес-служба ОДА

2

4

5