Завдяки децентралізації в Тетерівській ОТГ відкриють новий дитячий садок

Результати децентралізації на Житомирщині очевидні вже навіть у перший рік об’єднання.

Про те, яких результатів вдалося досягнути та чи задоволене населення такою реформою, журналісти дізнавалися сьогодні, 16 вересня, на виїзній прес-конференції у Тетерівській громаді за участю т.в.о. голови облдержадміністрації Ігоря Гундича, координатора регіонального офісу реформ Василя Невмержицького та голови Тетерівської ОТГ Валентини Ільницької.

Саме однією з перших громад, які не побоялися об’єднатися, стала Тетерівська ОТГ. За словами Валентини Ільницької, сьогодні вже є, що побачити.

Найзнаковіший із об’єтів – дитячий садочок у с. Дениші. 10 років жителі Денишів чекали відкриття дитячого садка. Після об’єднання це стало можливим – громада на добудову садочку отримала субвенцію із держави та спрямувала близько 2 млн.грн. коштів із власних надходжень. Як результат – вже наступного тижня сучасний дитячий заклад прийме перших відвідувачів. У садочок ходитимуть 70 дітей. Батьки переконані, що саме завдяки децентралізації діти отримають якісну дошкільну освіту у комфортних умовах.

Ще одним із об’єктів, яким пишається громада ОТГ, – Тетерівська ЗОШ І-ІІІ ступенів. У школі провели повну термосанацію, утеплено фасад, встановлено нові вікна, перекритий дах. Відтепер школа не лише гарно виглядає, але і дає економію близько 40 %.

За 8 місяців 2016 року доходи громади склали близько 10 млн грн. За ці кошти утримується апарат управління, дитячі садки, проводиться капітальний ремонт будинку культури. Приведено у відповідність усі ФАПи, завдяки чому громада першою у Житомирському районі отримала ліцензію первинної медико-санітарної допомоги.

Зараз на черзі лікарські амбулаторії Тетрівки та Денишів.

Також у Тетерівській ОТГ створено Центр надання адміністративних послуг, що набагато спрощує життя людей. Крім того, Центр, надаючи послуги, заробляє кошти безпосередньо для громади, адже скористатися ним можуть жителі всієї області.

Цього року Тетерівська ОТГ отримала 6 млн 776,6 тис. грн державної субвенції, кошти якої використовуються для:

– будівництва нового дошкільного навчального закладу «Сонечко» в с. Дениші, в якому розміщуватиметься близько 70 дітей;

– термосанації Тетерівської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

– реконструкції, термосанації та добудова частини примішення ДНЗ в с. Тетерівка;

– здійснення ремонтів ФП с.Перлявка, ФП с.Корчак, ФП с.Ульянівка, ФП с.Нова Рудня, ФАП с.Буки, переведенння на альтернативні види опалення (торфобрикет) та часткову заміну обладнання, закупляється відповідне обладнання та ліки;

– модернізації котельні Денишівської ЗОШ І-ІІІ ступенів;

– облаштування асфальтним покриттям доріг в с. Тетерівка;

– ремонту стадіону с. Тетерівка із встановленням штучного покриття тощо.

Т.в.о. голови облдержадміністрації Ігор Гундич підкреслив, що лише після децентралізації люди стають господарями на своїй території і разом дбають про свою громаду. За підтримки коштів ДФРР та цільових державних субвенцій, збільшення власних надходжень громадам під силу реалізовувати об’єкти, на які чекали десятиліттями.

2

Тетерівська школа у процесі термосанації

2

Так виглядає Тетерівська ЗОШ І-ІІІ ступенів сьогодні

3

Дитячий садок у с. Дениші

3

3

2

5

6