Хто має зупинити незаконний видобуток піску на Житомирщині

Боротьба із незаконним видобутком піску у Житомирській області набирає обертів. Ініціатива припинити підпільне спустошення надр виходить від громади. Епіцентром подій став Житомир, адже активісти впевнені, що саме на рівні обласного керівництва правоохоронних органів можливо покарати тих, хто без дозволів копає пісок і не сплачує за такий промисел жодних податків. 

Про це повідомляє ЖитомирОнлайн.

Прокуратура і активісти почули одне одного. Що далі? 29 листопада ініціативна група представників громадськості зустрічалася з головою облдержадміністрації Ігорем Гундичем. 

Тоді мова йшла про незаконний видобуток піску у Коростишівському районі. Керівник області запевнив, що ситуацію вивчать і перевірять достовірність всіх викладених фактів. 

Аби справа нарешті зрушила з місця, члени громадської ради при ОДА, представники громадських організацій та бійці добровольчих батальйонів 6 грудня провели пікет під прокуратурою області. 

Основні вимоги учасників акції – припинити нелегальний видобуток піску, вирубування лісу та браконьєрство на водоймах Житомирщини. Коли мова заходила про пісок, під прокуратурою, як і на прийомі в голови облдержадміністрації, згадували лише про одну людину. 

Активісти впевнені, що корисну копалину у с.Стрижівка Коростишівського району без дозволів і погоджень краде житомирський підприємець Михайло Пухтаєвич. Вони озвучили чимало аргументів з цього приводу і запевняють, що мають докази протизаконної діяльності Пухтаєвича. 

Учасники акції вимагали, аби до них вийшов прокурор області Любомир Війтович. Не дочекавшись на реакцію, вони самі пішли в будівлю прокуратури. Там з пікетувальниками зустрівся перший заступник прокурора області Олександр Білошицький та інші посадовці. Олександр Білошицький вислухав представників громадський організацій та роз’яснив чинне законодавство, зокрема і в частині повноважень органів прокуратури. 

Він дав доручення своїм підлеглим з’ясувати стан справ з приводу озвучених проблем. Самі ж активісти переконані, що влада бездіяльна і не хоче їх почути. Тим часом Житомирщину перетворюють на сировинну базу. 

Акцію громадських організацій під прокуратурою підтримали і бійці батальйону «Айдар». Хлопці розповідають, коли дізналися, що у Житомирській області нелегальну схему видобутку піску реалізує Михайло Пухтаєвич, вирішили не мовчати. 

Ось про що розповідає айдарівець Богдан Фещенко: «Через місто Щастя проходив потік контрабанди, яку «кришував» Михайло Пухтаєвич. Мої побратими затримали машину з російськими цигарками, в якій він їхав. Пухтаєвич показав посвідчення першого заступника голови Луганської ОДА. Коли звернулися до нього, то він відповів, мовляв, хлопці, я тоже за Україну, а це просто бізнес. Все «зам’яли» на високому рівні. З машини російських цигарок він заробляв приблизно мільйон доларів. Коли хлопці попросили у Пухтаєвича, аби допоміг українській армії, він виділив скромні 2 тис. грн. Якось це несправедливо…»

30 листопада активісти разом із народним депутатом Сергієм Мельничуком виїхали на місце, де щодня фіксують вантажівки з піском. Чекати довго не довелося, адже одразу з’явилося дві машини з 90 тоннами копалини. На сигнали зупинитися водії не відреагували, але втекти їм не вдалося. Автомобілі були без документів. Активісти одразу викликали поліцію, яка прибула аж через 2,5 години. 

Член громадської ради при облдержадміністрації Олександр Коцюбко стверджує, що поки поліція приїхала, допитувати вже не було кого, адже водії втекли: «Ні слідчі, ні екоінспекція не могла допитати водіїв. Екологи стверджують, що це добре відпрацьована схема, коли приїздить хазяїн, забирає водіїв і все…». 

Богдан Фещенко пригадує: «До нас приїхав «рєшало» на туарегу. Пропонував нам гроші і навіть віддати одну із затриманих машин. Це був Сергій Крошка. Ми не продаємося, ми непідкупні люди, нас гроші не цікавлять. Потім з’явився якийсь чоловік із «липовими» документами на 40 тонн піску, який він нібито подарував Крошці. Але в нас є відео, де зафіксовано 40-тонник по зав’язку засипаний піском, а їх було 2, тому там точно до 90 тонн перевозили». 

Машини з піском забрали на штрафмайданчик. Наступного ранку поліція їх відпустила, але коли активісти про це дізналися, через кілька годин повернули під пильний контроль правоохоронних органів. Член громадської ради при облдержадміністрації Ігор Малі каже, що машини з піском за рішенням суду повернуться до Сергія Крошки. 

«Кар’єр у Коростишівському районі належить дружині Пухтаєвича, а Крошка – це людина, яка працює на Пухтаєвича. Пухтаєвич на себе нічого не оформляє. Виникає питання до суддів. Суд не запитав, чому у них документи на 40 тонн. А де взяли ще 50 тонн? Все просто, значить вкрали. Тут вже питання не в тому, це пісок Пухтаєвича чи ще чийсь. Машини з піском їхали перевантажені і без документів. Це не просто претензії до Пухтаєвича, а претензії до незаконного бізнесу», – аргументує свою позицію Ігор Малі. 

Ситуацію із піском у Коростишівському районі взяли під контроль народні депутати Проблему незаконного видобутку піску у Житомирській області вже неодноразово порушували і народні депутати України. 30 листопада про це говорив в ефірі телеканалу «112» Сергій Мельничук. Він запевнив активістів, що свою заяву озвучить з трибуни Верховної Ради. Ситуацію законним способом хоче врегулювати і Павло Дзюблик. А Вадим Кривенко 8 грудня звернувся до Генпрокурора Юрія Луценка та Міністра внутрішніх справа Арсена Авакова з проханням допомогти у вирішенні болючої для Житомирщини проблеми. 

Зустріч з Олександром Білошицьким учасники пікету коментують так: «Громада почула Олександра Білошицького, а він почув громаду. Обіцянки нам дали, але чи будуть вони виконані, побачимо». 

Якщо раніше громада на знак протесту проти незаконного вилову риби перекривала трасу, куди миттєво приїздили керівники правоохоронних органів і влада області, то цього разу готуються до більш радикальних дій. Нині ж чекають на реакцію від відповідальних чиновників. 

Поки на Житомирщині копають пісок, автошляхи області в ожеледицю посипають відсівом. В облдержадміністрації і в житомирській міській раді кажуть, що кар’єри не мають ліцензій, а тому закупити в них вкрай необхідний зимою пісок, просто неможливо. У мерії двічі оголошували тендери, але ніхто на них з’явився. Звідси й випливає, що активісти б’ють на сполох недаремно. Поки з Коростишівського району безупинно вивозять цінний природній ресурс, дороги і тротуари по всій області посипають сміттям і непотребом у вигляді відсіву. То на чиїй совісті сотні травмованих, покалічених і загиблих взимку через ожеледицю жителів Житомирщини? 

Сніг та мороз не завадили активістам провести пікет під прокуратурою області 

Богдан Фещенко: «Ми не продаємося, ми непідкупні люди, нас гроші не цікавлять» 

Олександр Білошицький дав підлеглим доручення з’ясувати стан справ із видобутком піску 

Автор статті: Богдан Луценко