На кордоні з Білоруссю поставили комплекс контролю за ядерними матеріалами. Фото

20 грудня  пункт пропуску “Майдан-Копищанський”, що на Олевщині Житомирської області, облаштували комплексом контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів типу “TSA”.

Як повідомляють прикордонники, роботи здійснено у рамках реалізації спільного з Міністерством енергетики США проекту міжнародної технічної допомоги “Виявлення та припинення ядерної контрабанди”.

“Даний пункт пропуску на українсько – білоруській ділянці кордону в межах Житомирської та Київської областей, єдиний який оснащений комплексом такого типу. Проте дані засоби радіаційного контролю не є новими для прикордонників. Комплексами зазначеного типу при підтримці США облаштовано значну кількість пунктів пропуску на кордонах нашої держави. Об’єкти здані в експлуатацію та успішно функціонують”, – зазначають вони.

“Комплекс контролю за переміщенням радіоактивних речовин та ядерних матеріалів типу “TSA” дасть змогу виявляти радіоактивні матеріали медичного, промислового характеру, а також спеціальні ядерні матеріали”, -підсумував  начальник відділення РХБ захисту та екологічної безпеки Сергій Козубенко.