Трамп обрав друга Путіна держсекретарем США

Попри обіцянку Дональда Трампа назвати кандидата на пост держсекретаря США у вівторок уранці (за Вашингтоном), його близьке оточення вже поділилося інформацією про рішення обраного президента призначити на цю посаду главу корпорації Exxon Mobil Рекса Тіллерсона.

Про це повідомляє інформагентство АР, інформує Укрінформ.

“Дональд Трамп обрав генерального директора корпорації Exxon Mobil Рекса Тіллерсона на посаду глави Державного департаменту, попри занепокоєння щодо тісних зв’язків підприємця з Росією”, – інформує агентство з посиланням на два джерела, близькі до перехідної команди обраного президента.

Процес ухвалення рішення Трампом щодо глави Держдепу затягнувся. У понеділок увечері Трамп написав у своєму Twitter, що оголосить кандидата у вівторок вранці (після обіду за Києвом).

Як зазначається, Трамп визначився з вибором після другої за тиждень зустрічі з Тіллерсоном ще у суботу. Обраний президент охарактеризував кандидата як бізнесмена світового рівня, який має всі необхідні риси, щоб служити країні на посаді головного дипломата.

Тим не менше, перспектива висунення Тіллерсона викликала занепокоєння на Капітолійському пагорбі. Сенатор Марко Рубіо у цьому зв’язку написав на Twitter, що “бути другом Володимира (Путіна. – Ред.) не є характерною рисою для того, хто хоче стати держсекретарем”.

Водночас в інтерв’ю Fox News Sunday Дональд Трамп вказав на дружні відносини Тіллерсона з Москвою як на одну з переваг. Глава Exxon Mobil підтримував тісні зв’язки з російським керівництвом впродовж багатьох років, а у 2013 році отримав від Путіна орден Дружби народів. 

Рекс Тіллерсон є противником санкцій проти Росії і відомий своїми зв’язками з президентом РФ Володимиром Путіним. Тіллерсон критикував санкції США проти Російської Федерації за вторгнення у Крим.