Україна пропонує Польщі мирне співжиття

У Польщі зареєстрували петицію до прем’єр-міністра Беати Шидло про заборону проведення під патронатом держави громадських акцій, які ставлять під сумнів державні кордони і підштовхують до агресії щодо українців.

Про це повідомляє Захід.Нет.

До такого рішення автора петиції підштовхнув «Марш орлят львівських і перемиських», який відбувся у Перемишлі у суботу, 10 грудня. («Орлятами» у Польщі називають бійців польсько-української війни за Галичину 1920 року – ред.).

Під час маршу у якому брали участь члени націоналістичних організацій «Молодь всепольська», Національно-радикального табору, неформальної групи «Патріотичний Перемишль», один із учасників крикнув «Смерть українцям!». Пролунало також гасло «Перемишль і Львів – завжди польські».

Україну такі гасла офіційного маршу в Польщі обурили.

Відтак МЗС України надіслало МЗС Польщі офіційну ноту протесту.

Україна, як заявив в ефірі 112 Україна посол нашої країни в Польщі Андрій Дещиця, просить у польської сторони знайти винних у такому розпалюванні ворожнечі між сусідніми народами.

Як інформує видання Prostir.pl, організатори заходу — ті ж, що напали на українську релігійну процесію в червні цього року. Але цього року до акції приєдналася польські державні установи – Інститут національної пам’яті з Жешова та Культурний центр в Перемишлі, який є установою Підкарпатського воєводства. Перемиський захід розпочався літургією в головному римо-католицькому храмі — осідку перемиського митрополита і архиєпископа Адама Шаля. Патронат над маршом прийняв, зокрема, мер Перемишля Роберт Хома.

«У Перемишлі не вперше під час публічних заходів відбуваються антиукраїнські виступи під виглядом проведення патріотичних урочистостей. Минулими роками учасники маршу під офісом Об’єднання українців у Перемишлі скандували «Опиниться кий на бандерівському рилі», – стверджує автор петиції Ґражина С..

«Таку поведінку заохочують дозвіл на публічне пропагування ненависті за національною ознакою і підбурювання до насильства з боку організаторів маршу, а також поблажливість для такого роду дій з боку уряду і місцевої влади», – йдеться у петиції.

«Мовчання влади щодо цих скандальних подій шкодить польсько-українським взаєминам, підривають імідж Польщі як країни, яка шанує права національних меншин. Патронат над «Маршем орлят» взяли: депутат Сейму Войцех Бакун, жешівський відділ Інституту народної пам’яті, президент Перемишля Роберт Хома. Організаторами маршу були між іншими «Всепольська молодь» і Національно-радикальний табір. Під час маршу було помітно також символіку Табору великої Польщі, що особливо обурливо, оскільки саме ця організація взяла на себе відповідальність за знищення вісьмох українських могил і пам’ятників. Її члени не приховують проросійських симпатій і брали участь у військових навчаннях в Росії», – додає авторка петиції.

Петиція зареєстрована 11 грудня. За добу її підписали понад 400 осіб.