Чи варто купувати долар по 28

Національна валюта продовжує дешевшати. Вартість долара на міжбанку підбирається до позначки 28 грн. У понеділок котирування на безготівковому ринку досягли максимального значення 27,75/27,90 грн / $, але до закриття торгів гривня відіграла 15 копійок. Ситуацію згладив аукціон Національного банку, в ході якого було регулятор оголосив про продаж $ 50 млн.

Висока волатильність на валютному ринку утворилася в результаті обмеженої пропозиції. Необхідності в додатковій гривні у експортерів зараз немає. Але долар потрібен імпортерам, які продовжують закривати контракти.

Психологічну позначку в 28 грн/$ на готівковому ринку національна валюта подолала ще минулого тижня. В понеділок долар коштував в середньому по 28,08/28,85 грн/$. Ситуацію підігрівають негативні очікування населення, а також зростаюча готівка на руках після націоналізації ПриватБанку і визнання неплатоспроможним Платинума.

Видання ЛІГА.net запитало банкірів і фінансових аналітиків, які чинники впливають на готівковий курс долара, чи можливе зниження котирувань в короткостроковій перспективі, а також чи варто купувати долар по 28 гривень?

Олександр Паращій, керівник аналітичного відділу Concorde Capital

На гривню тиснуть два фактора. По-перше, зайва гривнева ліквідність, яка утворилася через значні бюджетні витрати в кінці року. Середньомісячні витрати в минулому році – близько 60 млрд грн, в грудні – понад 100 млрд грн. По-друге, фактор Приватбанку – це і нервозність навколо націоналізації і відтік коштів з банку перед його націоналізацією, які покривалися рефінансуванням НБУ.

Зайвий попит на долар може тривати ще тиждень-два, але після цього ми чекаємо відкат до рівня кінця 2016-го року. Подібна ситуація спостерігалася в лютому минулого року – теж завдяки великим бюджетним витратам в наприкінці 2015-го року.

Чи варто купувати долари по 28-29 грн? Спекуляції – невдячне заняття. Як ми бачимо, спред дуже широкий. Є ймовірність, що ви купите готівковий долар за курсом, за яким його неможливо буде продати найближчі кілька тижнів.

Андрій Приходько, головний аналітик Укрсоцбанку

Переважання попиту валюти над пропозицією носить тимчасовий характер. Таке явище в січні ми спостерігаємо ось уже три роки. При цьому чинники тиску на курс однакові як для міжбанку, так і для готівкового ринку. Як правило, на січень припадає пік споживання енергоресурсів, що змушує імпортерів збільшувати закупівлю газу, бензину, дизеля і вугілля. На тлі зниження ділової активності у експортерів в період новорічних свят це призводить до тимчасового перекосу.

На готівковому ринку попит також формують імпортери, які не отримали доступ до міжбанку. При цьому тіньовий ринок, як правило, більш мобільний.

Тенденція до зростання курсу долара ближче до закінчення опалювального сезону обов’язково зміниться зміцненням гривні. Наприклад, в січні 2016 року курс підскочив приблизно з 24 до 27 грн/$, а через кілька місяців відкотився назад до 25. Таким чином, за сплеском в першому кварталі йде зниження навесні після закінчення опалювального сезону і зниження попиту на валюту з боку імпортерів палива.

Не хотілося б давати поради, купувати долар чи не купувати, це особиста справа кожного. Але зараз курс знаходиться на піку або близький до нього, тому прибуток від сьогоднішніх інвестицій в валюту, швидше за все, буде мінімальною, тим більше з урахуванням спреду між курсом продажу і курсом купівлі.

Дмитро Очеретяний, керівник напрямків валютно-фінансових операцій Альфа-Банку Україна

Визнання банків неплатоспроможними традиційно підвищує градус напруги серед українців. Минулого тижня до списку неплатоспроможних приєднався Платинум Банк. Фонд гарантування вкладів фізосіб виплатить його клієнтам 4,8 млрд грн по депозитах. З досвіду видно, що частина цих грошей піде на покупку валюти.

Зростання курсу на готівковому ринку більше спровокували психологічні чинники, ніж об’єктивні причини. Чи купувати  валюту? Залежить виключно від особистих потреб. Як можна відкласти покупку долара, якщо, наприклад, потрібно оплатити навчання або лікування за кордоном?

Незначна девальвація гривні на початку 2017 року ситуативна і пояснюється виключно короткостроковим впливом внутрішніх економічних факторів. Ми переконливо радимо українцям не створювати штучний ажіотажний попит на валюту.

Олег Курінний, директор казначейства Банку Кредит Дніпро

Готівковий ринок повторює ситуацію міжбанку, традиційно з різницею + 1-1,5 грн. Міжбанківські хвилювання – наслідки як економічних, так і спекулятивних чинників. Таку невідповідність попиту і пропозиції на ринку ми очікуємо до лютого.

Валютні надходження активізуються не раніше кінця січня – лютого, коли для агровиробників – основних продавців валюти в цей період – закінчиться 120-денний термін повернення валютної виручки.

Ажіотажного попиту на долар з боку населення немає. І ми не вважаємо, що ситуативні хвилювання варто сприймати як постійний тренд. Крім того, що ринок валютними інтервенціями підтримує НБУ, стримуючи подальше зростання, ми очікуємо, що через пару тижнів ситуація повинна стабілізуватися і курс повинен скорегуватиь, як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Андрій Шевчишин, старший аналітик Forex Club

У найближчі тижні курс буде залежати від політики НБУ і надходження ліквідності. Якщо ж курс на міжбанку досягне позначки 28 грн/$, це потягне за собою і готівковий ринок. Цілком можливо, ми побачимо готівковий курс і на рівні 30 грн/$. При цьому імпортери, які закладали курс 27,2 грн/$, переглядатимуть свої бюджетні та валютні орієнтири, пересуваючи курс в зону 30 грн/$.

Найближчим часом курс залишатиметься в зоні турбулентності, демонструючи високі коливання під впливом пошуку балансу. Малоймовірно, що курс опуститься нижче бюджетного орієнтиру 27,2 грн/$. Але і вище 30,5 грн/$ навряд чи підніметься, тому що НБУ стримуватиме міжбанк і спекулянти будуть фіксувати прибуток (адже 10% за місяць, 120% річних – це хороший заробіток). В цілому, повинні активізуватися і експортери, підвищуючи пропозицію валюти.

Олена Коробкова, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України:

Думаю, в цьому році валютний ринок буде вести себе так само, як і в минулому. Січень і лютий ринок відчував девальваційний тиск на гривню, навесні спостерігалася стабілізація курсу, яку змінювало одне за одним поступове зміцнення гривні протягом усього літа. На початку минулого року гривня також, менш ніж за місяць, девальвувала більш ніж на 2 грн – до 27,5 грн/$ в кінці січня, а середині літа національна валюта зміцнилася до 24,25.

Купувати валюту чи ні – це особистий вибір кожного. Але думаю, що сьогодні вигідніше продавати, ніж купувати.