Історія млинців

Млинці  улюблена страва не не кожної господині. Але звідки вона прийшла до нас? 

Відомо, що перші згадування про млинці було ще в 1000-1006 роках, тисячу років тому. Як відомо, млинці в ті часи мали значення жертвоприношень, адже їх форма була круглою, нагадували сонце, якому поклонялися в той час…Насправді, їх історія дуже проста та цікава.

Одного разу, втомлений і голодний чоловік прийшов до себе додому. Після робочого дня вирішив підігріти собі кисіль, який був головним блюдом того ж часу, тай задивився кудись. А гуща присмажилась, підрум’янилась і так з’явилося нове блюдо – млинці. Новий рецепт дуже швидко набув популярності. Домогосподарки творили їх з різного борошна, та підбирали начинки на свій смак. Старовинним рецептом млинців вважається той, в якому були тільки борошно, молоко, яйце, цукор, дріжджі та олія. На теперішній час приготування цього простого блюда різноманітне, адже кожна господарка відкриває з кожним разом нові рецепти, які до вподоби їй та родині.

Але чи знаєте ви, коли стала особливо популярною ця страва та в якій країні?

Ще за тисячу років тому назад на Русі, до старовинних обрядів та релігійних свят пеклися млинці. Також ними користувалися і на ворожіннях, ними приносили жертвоприносини, подавали їх бідним та заможним. Наші предки готували млинці такі, які готуємо зараз…

Від них це блюдо розповсюдилось по всьому світі. Особливості принесли страві англійці, тому що вони любили експериментувати з інгредієнтами, і досягли чудових результатів у світовій кухні. Їхні млинці відрізнялися від наших тим, що вони були дуже солодкими та пеклись на сухій сковороді, були схожими на тонкий бісквіт. У німців та французів млинці тонкі та майже прозорі, вони їх заливають коньяком і засипають цукровою пудрою. А у країнах східної Європи млинці дуже величезні. Одним млинцем наїдається дорослий чоловік. В Америці та Мексиці їх печуть дуже товстими та жирними. З різними начинками та маслом.

Тісто на млинці готуються різними сособами. Роблять його на дріжджах, молочній сироватці, пиві, кефірі та лимонному соку. Тобто, кожна господиня пече млинці по своєму. А які млинці, печете ви?

Віта Костюк