В Україні занепадає свинарство

Станом на 1 січня 2017 року в Україні налічувалося 6,69 млн голів свиней. Це на 390 тис. Голів (на 5,5%) менше, ніж рік тому. Про це повідомляє Асоціація свинарів України.

Зокрема, найбільшого скорочення піддалася чисельність свиней в присадибному секторі: мінус 7,7% в порівнянні з початком 2016 р року – до 3,12 млн голів. Зменшення промислового поголів’я було помірним (мінус 4,6%), а його чисельність знизилася до 35,7 млн голів. Відповідно, промислове поголів’я на початку року “відвоювало” ще 1% питомої ваги у господарств населення, тому його частка в сукупної чисельності свиней становить понад 53%.

У той же час, скорочення потужностей промислового свинарства торкнулося 70% областей. В тому числі й Житомирську. 

Позитивну динаміку зберегли тільки виробники західного регіону – Волинської, Івано-Франківської та Львівської областей, де число свиней в сільськогосподарських підприємствах зросло на 37,2 тис голів. Дещо відновилася кількість свиней на промислових фермах Донецької області (+ 3,1%), яка залишається лідером в Україні за цим показником.

Також повідомляється, що за результатами 2016 р року, реалізація свиней на забій сільськогосподарськими підприємствами знизилася до рівня 540,2 тис т у живій вазі: що на 1,6% менше, ніж в 2015 р.