Інвестори відчувають поліпшення бізнес-клімату, але в недостатній мірі, – президент Американської торговельної палати

2016 рік став роком стабілізації української економіки, яка була орієнтована в основному на внутрішній ринок. 2017-й має стати роком переорієнтації на зовнішню торгівлю, експорт, і що більш важливо – на експорт не тільки сировини, але і вже готових продуктів і виробів. А для цього потрібно істотний приплив інвестицій.

Україна – аграрна країна, інвестори, перш за все, цікавляться місцевим сільським господарством. У цього цього сектора економіки хороші перспективи. Населення планети з кожним роком збільшується, а потенціал зростання врожайності і придатної для ведення сільського господарства землі скорочується. Це підвищує рентабельність аграрного бізнесу. Крім того, інвесторів в Україні цікавлять сфери енергетики і IT. Але відсутність чіткої національної стратегії по залученню інвестицій на даний момент значно уповільнює процес інвестування в нашу країну.

Головним бар’єром для ведення бізнесу в Україні залишається корупція. Згідно з опитуванням по сприйняттю рівня корупції, який Американська торгова палата в Україні проводить вже третій рік поспіль серед представників бізнес-спільноти, 87% респондентів вважають боротьбу з корупцією пріоритетом номер один для поліпшення бізнес-клімату, а 98% стверджують, що корупційна практика широко поширена в Україні. Оптимізм все ж таки присутній – 47% респондентів вважають, що рівень корупції знизився за останній рік. У минулому році ця цифра становила 27%.

Однією з найбільших проблем залишається недосконала судова система, і головне – недовіра бізнесу до неї. Інвесторам вкрай необхідна якісна судова реформа і повноцінний захист прав кредиторів. Багато що залежить і від Нацбанку. У 2015-16 роках НБУ направив чимало зусиль на очищення банківської системи, що підвищило кредит довіри до стабільних і надійних банківських установ. Але для прискорення припливу інвестицій  потрібно ще і продовження валютної лібералізації.

Певні досягнення все ж є. Серед таких – запуск пілотного проекту щодо скасування держрегулювання цін на соціально значущі продовольчі товари, що зменшує нормативні перешкоди для ведення бізнесу; внесення змін до Податкового кодексу України, спрямованих на вдосконалення податкового адміністрування; прийняття Кабміном постанови, якою встановлено страховий запас газу на рівні 0% на 2016-2017 рр., що буде тільки сприяти безпеки поставок газу в майбутньому.

Україна впевнено, хоч і недостатньо швидко, йде дорогою реформ, перетворюючи і стимулюючи зміни не тільки в певних сферах, але і в економіці в цілому. Правда, для формування позитивного іміджу на міжнародній арені в країні сталося все ще недостатньо зрушень.

Андрій Гундер, президент Американської торговельної палати в Україні

Джерело: Ліга.net