Особливості бухобліку

Побутує така розхожа фраза, «слова зрозумілі, а пропозиції з них – немає». А в теорії бухобліку зрозумілими бувають тільки літери. Зі словами з цих букв вже складніше. Про цілі речення я мовчу. Слова-терміни з бухобліку – це особливі слова. Для них немає фізичного об’єкта в реальному світі. “Поторкати” ці слова неможливо. Вони – абстракції.

Наш мозок, який думає картинками і намагається знайти асоціації з життєвого досвіду, хоче якось зрозуміти і надати значення словам з теорії бухобліку. Але найчастіше результат такий: думки плутаються, і немов земля йде з під ніг, і нашому мозку спертися нема на що.

А ми все проявляємо наполегливість. Свідомим зусиллям волі змушуємо мозок завчити ці слова. А все ще більше привносить невідоме щось, оскільки не дає розуміння зв’язків, причин і наслідків. Така реальність в бухобліку.

Чому вивчати бухоблік на практиці краще, ніж по книгам

В кінцевому підсумку, виникає думка, що вивчити бухоблік можна тільки на практиці. Багато в чому, це твердження справедливе. Наприклад, для деяких ситуацій пізнати бухоблік можна, безпосередньо працюючи на цьому підприємстві, або в подібній галузі.

Однак ж більшість теорії бухобліку, можна сказати – “Базової теорії” – все ж продовжують пізнаватися на практиці. Чому? Мені відповідь бачиться в тому, що через багаторазове повторення однотипних практичних дій, наш мозок отримує картинку і зпівставляє її з теорією бухобліку. Тут немає ситуації вивчити всі за короткий час. Тільки свою ділянку роботи.

До того, ж є наставник, в особі головного бухгалтера, який допомагає пов’язати в голові воєдино хаос з термінів бухобліку з практичними діями.

Безумовно, слід пам’ятати, що далеко не кожному початківцю може так пощастити. Не кожен працював бухгалтером підприємства, якого навчають базовим знанням теорії бухобліку та практичним навичкам. Все більше підбираються кандидати вже готові приступити до роботи і знають як і що робити.

Про деталі бухгалтерських обліку і звітності на https://elbuh.com.ua