Вибираємо сонцезахисні окуляри

Якщо ви вважаєте, що сонцезахисні окуляри – це всього лише свіженький аксессуарчик до літнього сезону, а самий хороший вибір цих модних штучок десь в підземному переході біля метро  – далі можете не читати. Втім, з таким підходом ви рано чи пізно (скоріше рано) взагалі читати не зможете…

Сонцезахисні окуляри повинні бути з якісними лінзами, реально такі, що захищають очі від ультрафіолетового випромінювання. В іншому випадку зіниця, «обманута» темними окулярами, не звужується від світла, і очі отримують крізь них повну дозу всіх випромінювань. А далі опіки сітківки, сліпота та інші неприємності.

Загалом, запам’ятайте – краще вже ніяких сонцезахисних окулярів, ніж підробка з дешевим китайським пластиком. А більшість підробок саме такі.

… Маленькі окуляри, які не повністю закривають очі – це погані окуляри.

Грамотний вибір сонцезахисних окулярів складається з двох частин. Частина перша (технічна) – вибір між скляними лінзами і пластиковими, вибір ступеня затемнення і кольору лінз. Частина друга (естетична) – вибір оправи, яка стане прикрасою особи. Стадії ці досить умовні, тому що ви можете твердо вирішити, що вас влаштують лише окуляри зі склом рожевого кольору, а на другому етапі виявиться, що жодні з таких окулярів, наявних в магазині, вам просто не йдуть, зате зелені пластикові сидять просто ідеально . Так що краще не морочте собі голову – сучасна якість скляних і пластикових лінз дозволяє не бути досить принциповим, хоча і у тих, і у інших є окремі переваги та недоліки.

Скло або пластик?

Скляні лінзи дають гарантований захист від ультрафіолету (так-так, вже якщо економите і купуєте дешевину – беріть скляну) і не дряпаються, якщо, звичайно, не терти ними об асфальт.

Пластикові лінзи легші і тонші, ніж скляні, а сучасні покриття дозволяють додати їм стійкість до подряпин. Але, будемо чесні – пластик, по-перше, має бути якісним, а по-друге, дійсно вимагає більш дбайливого до себе ставлення. Зате, на відміну від скла, пластик не б’ється, і впустивши пластикові окуляри на бетонну підлогу ви їх не втратите. Крім того, скляні окуляри запотівають, і їх не рекомендують купувати дітям – через ризик травми. Ось, власне, і все.