Як себе вести під час перевірок з питань трудового законодавства

Народний депутат України Борислав Розенблат дав пораду підприємцям як себе вести під час перевірок з питань трудового господарства.

“Як народний депутат України я беру на себе відповідальність за наслідки прийняття парламентом того чи іншого закону, за те, як нові закони впливатимуть на життя співвітчизників. Я це розумію. Також я розумію, що дуже важливо вчасно пояснити людям суть нововведення, а іноді і те, як уникнути проблем через недостатню кількість інформації і, відповідно, необізнаність у новій темі. Тому я вирішив періодично викладати тут мої думки з цього приводу.

Як заступник голови Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва, почну з питання, яке останнім часом породило масу пліток і “страшилок” – підвищення мінімальної зарплатні в Україні і, як наслідок, зростання штрафів для підприємців за порушення трудового законодавства.

Працівників Інспекції з питань праці вже встигли охрестити в народі «летючими ескадронами смерті». Нібито в інспекторів раптом виникли безмежні повноваження перевіряти та штрафувати бізнес, кількість самих інспекторів зросла у сотні разів, тому раптові перевірки спіткають будь-якій бізнес найближчим часом … І тепер кожен підприємець має боятись штрафів та репресій.

Звісно, такий ажіотаж викликав активність шахраїв, які не проти нажитись за рахунок підприємців. Видання zhitomir.infо вже писало про факти вимагання грошей самозванцями, які представлялись інспекторами з питань праці та пропонували «вирішити питання» хабарем замість штрафу.

Штрафи за порушення трудового законодавства дійсно зросли, але в усьому іншому законодавство майже не змінилось!!!

Нагляд за діяльністю суб’єктів господарювання не став жорсткішим, не набув репресивного характеру. Перевірки бізнесу, як і раніше, можуть бути плановими та позаплановими.

Щоби дізнатись, чи будуть перевіряти ваш бізнес у плановому порядку в 2017 році, раджу зайти на сайт Управління Держпраці в області (zt.dsp.gov.ua). У розділі «діяльність» зайти в підрозділ «планування» та у файлі «План проведення перевірок суб’єктів господарювання (виробничих об’єктів) Управління на 2017 рік» знайти (чи не знайти) свій бізнес. Якщо знайшли, то у 2017 році вас перевірятимуть.

Щодо позапланових перевірок пропоную згадати, що підстав для їх проведення небагато. Серед них:

1. Неподання звітності або недостовірність у звітних документах;

2. Виникнення аварії, нещасного випадку чи професійного захворювання на підприємстві;

3. Звернення інших осіб про порушення трудового законодавства підприємцем чи юридичною особою.

При цьому позапланова перевірка за зверненнями інших осіб можлива лише у разі, якщо таку перевірку погодила Державна служба України з питань праці. Тобто, центральний орган виконавчої влади. Про недоліки такого погодження ми ще поговоримо. Поки лише зафіксуємо цей факт.

Ну і звісно – до перевірки можна допускати інспекторів лише за наявністю службового посвідчення та направлення на перевірку (копію направлення інспектори мають надати суб’єкту, що перевіряється).

Я має виглядати це направлення? Цитуючи ч. 3 ст. 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», в частині реквізитів, які має містити направлення на перевірку, мають бути зазначені:

1. найменування органу державного нагляду (контролю), що здійснює захід;

2. найменування суб’єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу або прізвище, ім’я та по-батькові фізичної особи – підприємця, щодо діяльності яких здійснюється захід;

3. місцезнаходження суб’єкта господарювання та/або його відокремленого підрозділу, щодо діяльності яких здійснюється захід;

4. номер і дата наказу, на виконання якого здійснюється захід;

5. перелік посадових осіб, які беруть участь у здійсненні заходу, із зазначенням їх посади, прізвища, ім’я та по-батькові;

6. дата початку та дата закінчення заходу;

7. тип заходу (плановий або позаплановий);

8. вид заходу (перевірка, ревізія, обстеження, огляд, інспектування тощо);

9. підстави для здійснення заходу;

10. предмет здійснення заходу;

11. інформація про здійснення попереднього заходу (тип заходу і строк його здійснення).

Управління Держпраці в Житомирській області повідомило номери телефонів (34-68-70 – у будні та 55-50-06 – у святкові та вихідні), за якими слід звертатись підприємцям, що їх відвідали «перевіряючі», аби дізнатись, чи дійсно такі особи працюють в Управлінні та чи дійсно їх було відряджено здійснити перевірку Вашого підприємства.

У свою чергу я раджу підприємцям, які викрили зловмисників, не гаючи часу, звертатись до Управління Національної поліції, а у разі її бездіяльності, зловживань або інших складнощів – безпосередньо до мене за електронною адресою rozenblat.boryslav@rada.gov.ua або до громадської приймальні, що знаходяться за адресою: майдан Корольова, 3/14, каб. 118, юридичні консультації за тел.: (093) 004-00-01.”