Майкл Щур просвітив житомирян як спілкуватися з бюрократами

Майкл Щур з “Телебачення Торонто” спеціально прилетів у Житомир, щоб допомогти житомирянам, змученим бюрократією і корупцією, а також пасивністю і відвертим саботажем чиновників.

На досвіді Канади небайдужий до світових суспільних процесів журналіст, порадив житомирянам створювати “піраміди управління в своїх будинках, районах і місті”.

З його слів, в Канаді мало пасивних людей, кожен, окрім своєї основної зайнятості, добровільно бере на себе частку громадського суспільного навантаження. Один займається підтримкою місцевої баскетбольної команди, інший організовує заходи з підтримання благоустрою на районі, третій займається культурою – кожен чимось займається на користь суспільства на громадських засадах.

“Якщо ти нічим суспільно-корисним окрім роботи не займаєшся – з тобою просто не дружать, ти п’єш на самоті і так само на самоті спиваєшся, нікому не потрібний і ніхто про тебе не згадає”.

Найважче в Україні – це організувати людей в будинку навколо колективного підтримання в ньому порядку, організації збору коштів та ремонтних робіт, оскільки під час таких зустрічей сусіди починають сваритися, а ініціатора покращення колективного благоустрою починають підозрювати в шахрайстві. 

Пропозиція Майкла: створювати піраміди, тільки нікого не кидати на гроші. Вибрати головного по поверху, головного під’їзду, головного будинку, головного декількох будинків, головного кварталу, головного району і через них вирішувати питання в залежності від їх масштабів.

А щодо чиновників з ЖЕКів, стосунки з якими сповнені чорнющого негативу, Майкл рекомендує підходити до них з доброзичливою посмішкою, без агресії, позиціонувати себе як їхнього друга, вдячного клієнта, дати їм відчути себе потрібними, незамінними, доблесними, добрими друзями мешканців, чиї будинки вони обслуговують.