У Болгарії перемогла проєвропейська партія

На позачергових парламентських виборах у Болгарії перемагає проєвропейська партія “Громадяни за європейський розвиток Болгарії” (ГЕРБ). 

За попередніми даними центральної виборчої комісії країни, за результатом підрахунку даних 90 відсотків бюлетенів ГЕРБ здобуває 32,6 відсотка голосів виборців. Другою з результатом 26,8 відсотків голосів фінішувала Болгарська соціалістична партія, яку вважають проросійською.

До парламенту також проходять націоналістична партія “Об’єднаних патріотів” (9,2 відсотка), партія “Рух за права і свободи”, що представляє інтереси турецької етнічної меншини країни (8,9 відсотка), а також популістська партія “Воля” (4,1 відсотка), інформує DW.

Остаточні результати виборів центрвиборчком Болгарії має оприлюднити не пізніше четверга, 30 березня.

Нагадаємо, 24 січня 2017 року президент Болгарії Румен Радев оголосив про проведення позачергових виборів до парламенту країни. Екс-прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов подав у відставку після поразки кандидатки від його партії Цецки Цачевої на президентських виборах, які відбулись у листопаді 2016 року. Переможцем виборів став колишній керівник військово-повітряних сил Болгарії, представник Соцпартії, генерал-майор Румен Радев.

Президента Радева вважають проросійським політиком. Як і лідерка соціалістів Корнелія Нінова, він виступає за тіснішу співпрацю з РФ.