Частка свиней на забій виросла на 3,5%.
Так, за підсумками січня-березеня сільськогосподарські підприємства здали на переробку понад 1,2 млн свиней, порахували експерти аналітичного відділу асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ.
Тож загальний обсяг на забій сягнув 131,6 тис. т, тобто на 3,5% більше ніж за аналогічний період 2016 року.
Хоча у 75% регіонів країни фіксували більші обсяги реалізації живця на забій, тенденція з обсягами вирощування зворотня: більш ніж у 80% регіонів у січні-березні отримали менше приростів живої ваги тварин, ніж роком раніше.
Як наслідок, за аналізований час на бійні та м’ясокомбінати відправили 99% вирощеної свинини живою вагою. Це в свою чергу формує передумови для відчутнішого послаблення пропозиції живця у недалекій перспективі.
Зокрема, на Вінниччині, Житомирщині, Луганщині та Харківщині забили на третину більше, ніж виростили протягом аналізованого періоду, а в Тернопільській області — на 20% більше.
При цьому, за перші 3 місяці 2017 року у промисловому секторі зменшилася кількість свиней.
Станом на 1 квітня 2017 року в сільськогосподарських підприємствах України налічують 3,51 млн голів свиней. Такий показник на 63,3 тис. голів менший аніж на початок цього року.