Обираємо правильно велосипед

За словами експерта, в першу чергу покупець повинен визначитися, по якій місцевості він буде їздити: по асфальту, ґрунтовій дорозі або лісовими стежками.

«Шосейний велосипед для швидкісної їзди підходить тільки для асфальтових доріг. Я б рекомендував його тим, хто збирається змагатися з автомобілями на міських дорогах. Тим же, хто планує їздити по тротуарам, скверам і паркам, підійде гірський велосипед», – каже Микола Іванчук, продавець.

Оптимальним варіантом будуть моделі з діаметром колеса 26 дюймів. Найчастіше на них стоять грязьові покришки з потужним протектором, які важче їдуть по асфальту. В такому випадку велосипедисту краще запастися комплектом гладкою гуми. Для асфальтованих і грунтових доріг підійде полуслік – універсальна гума, у якій центральна поверхня гладка, а по краях знаходяться шіпчікі.

Що стосується ціни, то найпоширенішими є моделі в діапазоні 3-4 тисяч гривень, подивитись їх можна на velo500.com.

«За 3-4 тис можна підібрати відмінний велосипед з усіма зручностями, який прослужить стільки ж, скільки і модель за 6 тисяч», – зазначає велоексперт.

Він підкреслив, що середній термін служби велосипеда становить 3-5 років. Уже через два роки активного використання зазвичай потрібно міняти ланцюг, зірочки, гуму, гальмівні колодки, а ручки і того частіше – добре, якщо вони прослужать рік.

Одним з важливих чинників, який відбивається на вартості велосипеда, є те, яка в нього гальмівна система: обідна (гумки) або дискова (бувають механічні і гідравлічні гальма).

«Якщо для простої їзди по парках і місту досить і звичайних гальм, то для поїздок по лісі і бездоріжжю краще вибирати дискові гальма, так як вони закріплені високо, і бруд не завадить їхній роботі», – зазначає Микола.

Споряджати велосипеди по системі «all inclusive» найзручніше в веломагазинах. Там за один візит можна підібрати всю необхідну «амуніцію»: багажник, крила, велокомпьютер, шоломи, насоси …

Здавалося б, всі ці аксесуари можна докупити потім самостійно, але є безліч нюансів, про які початківець велосипедист може не знати. Наприклад, те, що не кожен велобагажник підійде до велосипедів з дисковими гальмами. Знайти потрібну модель, визначитися з вибором в даному випадку якраз допоможуть продавці-консультанти.