Трамп не вважає більш НАТО “застарілим”

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп закликав до пошуку “нових рішень в нових умовах” для Північноатлантичного альянсу, щоб зробити НАТО більш дієвим інструментом для реагування на сучасні виклики, такі як міграція та тероризм. Про це президент США заявив після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Вашингтоні у середу, 12 квітня, передає DW.

Трамп зазначив, що більше не вважає НАТО застарілою організацією. 

“Я казав, що він (НАТО – Ред.) застарілий. Він більше не є застарілим”, – наголосив американський президент. “Ми не повинні застрягати у застарілому мисленні, яке має так багато людей, а застосовувати нові рішення для відповіді на нові умови по всьому світу”, – додав він.

Також Трамп висловив сумнів стосовно того, що сирійська влада здійснила хімічну атаку у провінції Ідліб 4 квітня, не попередивши про це Росію. Він зазначив, що у Вашингтоні хочуть покращити відносини з Москвою, які зараз, на його думку, перебувають на “історичному мінімумі”.

“Було б чудово, якби НАТО і США могли порозумітися з Росією. Росія – сильна країна. Ми – дуже-дуже сильна країна. Потрібно подивитися, як будуть розвиватися відносини”, – заявив Трамп.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, у свою чергу, віддав належне ролі США у НАТО та особливо відзначив спрямування Америкою військових контингентів до Східної Європи. Як Столтенберг, так і Трамп вкотре наголосили на необхідності довести рівень оборонних витрат усіма членами Альянсу до двох відсотків ВВП щорічно.