Весна на Кіпрі – чудова пора року

Весна на Кіпрі – це чудовий час року. Стільки красивих дерев і чагарників розквітає, всі поля покриваються кольоровими килимами. Ходиш навколо цієї пахнючої краси, а що це і звідки, не знаєш. Є одне дерево на Північному Кіпрі, віддалено нагадує наш рідний бузок, ну, хоча б за кольором. Капнеш глибше, а там ціла історія … церцис європейський (Cercis siliquastrum) або багряник європейський або Іудине дерево. Налічується близько 7 видів.

Греки називають його pashalia, тому що цвітіння його, як правило, збігається з Великоднем. Осика відноситься до сімейства бобових. Воно повільно зростає на кам’янистих схилах і на вапнякових скелях в Середземномор’ї, Малій Азії, Сирії, Лівані, Північному Ірані. Посухостійкий, світлолюбний. У 100 років досягає висоти 12,5 м при діаметрі стовбура 50-60 см і кроною діаметром до 10 м. Квітки з’являються прямо на стовбурі і гілках пучками до розпускання листя і обпадають через місяць.

Назва Іудино дерево пов’язане з легендою, що саме на цьому дереві повісився Іуда, зрадивши Христа за 30 серебряків. Після чого дерево від такої ганьби скинуло все листя, а білі квіти дерева забарвилися в рожевий колір. Хоча є ще одна версія походження назви – Іудине дерево названо так на честь своєї батьківщини Іудеї.

У столярних роботах цінується його легка з красивим червонувато-зеленим малюнком деревина і жовта, видобута з тієї ж деревини, фарба. Листя можуть служити сировиною для отримання дубильних речовин, нирки – для гострих приправ до соусів.

Нагадаємо. як повідомлялось, президент Північного Кіпру Мустафа Акинджі в Брюсселі провів зустріч з генеральним секретарем ООН Антоніо Гутьерешем, якому розповів про нинішню ситуацію в переговорному процесі по об’єднанню острова.

«В черговий раз ми зійшлися на думці, що необхідно прийти до вирішення кіпрської проблеми, щоб на острові було дві федеративні держави, які б жили в політичній і соціальній рівності, свободі і безпеці. Думаю, ми відновимо переговори з президентом Республіки Кіпр Нікосом Анастасіадісом 11 квітня. Ця дата підходить нам обом. Я сподіваюся, що ця частина переговорного процесу принесе хороший результат, який задовольнить всі країни регіону», – зазначив Акинджі.

Фірма Limstar Trading LTD пропонує нерухомість під власне житло. Можна також придбати квартиру в Північному Кіпрі і знайти спокій в цьому райському куточку.