Вибори у Франції можуть вирішити долю ЄС – ЗМІ

Два євроскептики і один палкий проєвропеєць з чотирьох головних претендентів на вихід до другого туру – французькі президентські вибори можуть зруйнувати чи згуртувати Євросоюз, пише The Guardian.

Здебільшого європейські чиновники і дипломати не вірять в те, що Франція – ключовий член блоку – дійсно його покине (до чого схиляють своїх виборців Жан-Люк Меланшон і Марін Ле Пен). Набагато страшніше – і, судячи з усього, найімовірніше, пише Guradian, якщо Париж повернеться до ЄС спиною. Євросоюз не переживе “Фрексіт”, хоча шанси на такий результат малі, зазначає один з високопоставлених дипломатів.

Перемога Еммануеля Макрона, проєвропейського центриста, дасть Франції можливість провести реформи, а ЄС – шанс відновитися. Опитування пророкують йому перемогу в другому турі виборів, однак проблема в тому, що він може туди не потрапити.

Його суперники – лідер ультраправого “Національного фронту” Марін Ле Пен і лівий радикал Жан-Люк Меланшон – обидва пропонували провести референдум про вихід Франції з ЄС. У Брюсселі не сильно переживають через це, бо ідею всенародного голосування з цього питання навряд чи підтримає французький парламент, а необхідність його схвалення прописана в конституції. Однак і без повноцінного “Фрексіта”, пише Guardian, президент-євроскептик у Франції створить ЄС великі проблеми.

В економічних програмах обох кандидатів, наприклад, закладено зростання державних витрат, що порушить правила ЄС щодо бюджетного дефіциту. Намір Ле Пен ввести податок на імпорт і низькооплачуваних мігрантів зі східної Європи несумісне з єдиним ринком. Обіцянки Меланшона накласти вето на угоди про вільну торгівлю і покінчити з незалежністю Європейського центрального банку стануть брюссельським прокляттям.

У підсумку саме “підривні” дії Ле Пен і Меланшона можуть підкосити ЄС в той момент, коли йому найбільше потрібний розвиток. “Для Брюсселя мало які європейські вибори були настільки важливі”, – робить висновок Guardian.