31 травня – день відмови від паління

Відмовимось від паління та збережемо собі здоров’я.

Паління – одна з найбільш поширених звичок, які завдають шкоди здоров’ю людини і цілого суспільства. У процес паління залучені практично всі верстви населення, в тому числі жінки та підлітки. Це соціальна проблема суспільства, як для його кращий, так і не палить частини. Для першої частини проблемою є кинути палити, для другої – не «заразитися» звичкою курити, уникнути впливу суспільства і зберегти своє здоров’я

Якщо людина викурює в день 1-9 сигарет, то в середньому він скорочує своє життя на 4,6 року в порівнянні з некурящими людьми, якщо курити 10-19 сигарет, то життя скоротиться на 5,5 років, якщо викурювати 20-39 сигарет – на 6,2 року.

Чи знали ви про Міжнародний день відмови від паління? Цього року міжнародний день відмови від паління відзначається 31 травня. Встановлений цей день у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Також його відзначають у третій четвер листопада. Він був встановлений Американським онкологічним товариством (англ. AmericanCancerSociety) в 1977 році.

ВООЗ повідомляє про більш ніж 25 захворюваннь, перебіг яких погіршується під впливом куріння (серцево-судинні, легеневі та онкологічні захворювання тощо).За їх даними 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені курінням.

Мета Міжнародного дня відмови від паління – сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучення до боротьби проти куріння всіх верств населення і лікарів усіх спеціальностей, профілактика тютюнопаління та інформування суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Причиною появи боротьби з тютюнопалінням постала передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

Основними причинами смертей, пов’язаних із тютюнопалінням, є серцево-судинні захворювання (47%); захворювання органів дихання (19%); рак легень (16%); інші види раку (9%) другі причини (9%). Близько 70% пов’язаних із тютюном смертей сталися з людьми віком від 35 до 69 років, а це означає, що кожен померлий у цій віковій групі втратив у середньому 19 років життя.

Тому давайте будемо відмовлятись від куріння не тільки в міжнародний день боротьби з тютюнопалінням, а й в будь який інший день, навіть сьогоднішній. Не загружайте свої легені непотрібним брудом, який погубить ваше здоров’я. Візьміть себе в руки і скажіть курінню «НІ». І на останок декілька цікавих фактів про сигарети:

1. Сигарети один з найбільш часто продаваних товарів на планеті. За рік кількість сягає майже трильйона, в грошовому виразі це близько 400 мільярдів доларів. Виробництво сигарет — це одна з найбільших галузей у світі.

2. У 1970 році, Президент Ніксон підписав закон, що передбачає розміщувати на пачці попередження про шкоду, і заборонив рекламу сигарет на телебаченні.

3. Сигарети містять миш’як, формальдегід, свинець, синильну кислоту, окис азоту, чадний газ, аміак і ще 43 відомих канцерогенних речовин.

4. Вчені стверджують, що в середньому курець втрачає 14 років життя через куріння. Однак це не означає, що курець помре молодим, у нього також можлива «нормальна» тривалість життя.

5. Сигарети містять більш ніж 4000 компонентів, які після згорання утворюють близько 200 складових хімічних елементів, багато з яких завдають шкоди легеням.

Вікторія Вавшко