Блокування соцмереж окупанта: декілька думок студентів

Сучасне покоління тісно пов’язане з соціальними мережами. За їх допомогою люди можуть спілкуватися, слухати музику, дізнаватися новини й навіть працювати. Молодь днями “зависає” у віртуальному світі, а такі російські соцмережі як “Вконтакте” та “Одноклассники” роками були для української молоді невід’ємною частиною життя.

Відомо, що указом Петра Порошенка російські соцмережі заблоковано, а також ряд інших російських сайтів. 

Запитавши у студентів ЖДУ ім. Івана Франка, що вони думають з цього приводу, ми отримали декілька поглядів на ситуацію.

– Спочатку я ставилася негативно до того, що заблокували доступ до російських соцмереж, адже там було багато важливих для мене відеороликів, музики, фотографій, яких я не встигла зберегти, – ділиться своїми враженнями Юлія Мелень, студентка ННІ філології та журналістики, – але на «Вконтакте» життя не закінчується, є безліч інших ресурсів, таких як «Instagram», «Facebook» і «Viber». Звісно, ці соціальні мережі дещо поступаються «Вконтакте», але це дає поштовх почати все з чистого аркуша, зробити нові світлини, знайти нових друзів…


– Якщо розглядати ситуацію з політичної точки зору, то я вважаю рішення щодо заборони російських інтернет-ресурсів правильним, але якщо подивитися на це очима звичайного студента, то заборона «Вконтакте» дещо ускладнила наше життя. Адже саме в цій соцмережі ми створили бесіду нашої групи, де могли обмінюватися важливою інформацією, наприклад, дізнаватися плани семінарських занять, – говорить Павло Кемський, студент історичного факультету (аналогічний чат є у соцмережі Фейсбук, – ред.).


– Я проти російської пропаганди, тому вважаю рішення про заборону «Вконтакте» та інших російських ресурсів правильним. Хтось скаже, що треба спочатку потрібно провести опитування серед населення, а потім приймати такі важливі рішення, але це є недоцільним, адже потрібно виділяти кошти з державного бюджету, – ділиться своїми роздумами Дмитро Дейнеко, студент історичного факультету. – Особисто мені, заборона «Вконтакте» великого дискомфорту не завдала, адже є «Facebook».


Думки різняться, але варто жити в реальному житті. Відірвіться від екранів своїх гаджетів – довкола нас вирує життя – потрібно вміти ним насолоджуватися.

Аліна Гаркава, Яна Красновська Яна, Кароліна Дмитрук