Гурт «Stream Change»: Пісня — це не тільки фон, коли хтось займається своїми справами, а інформація як окреме явище

Проект «Музичний Житомир». Гурт «Stream Change». 

Кількість учасників: 4.

Євгеній Кіряков, студент, майбутня професія — механік, хобі — файер шоу, гра на гітарі, фортепіано, барабанах. Вокаліст (https://vk.com/jack_riakov).

Олександр Клименчук, IT-спеціаліст, хобі — відеоігри, оверклокінг, фентезі література, поїздки на велосипеді чи авто. Грає на бас-гітарі, пише тексти пісень (https://vk.com/mr.slake).

Анджей Ястремський (Andzhey Jastremski), працює в музичній школі №2 ім. Святослава Ріхтера, викладачем з гри на гітарі, хобі — ходити с групою на природу, іноді читати щось цікаве чи дивитися фільми, відеоігри. Грає на гітарі (https://www.facebook.com/andzhey.jastremski).

Олександр Курильчук, хобі — музика. Раніше брав участь у групах «Ієрархія» та «Crystal night». Грає на барабанах (https://vk.com/id35903110).

Рік заснування: січень 2012.

Стиль: Progressive Metal.

Концерти: 17.06.2012 — Житомир, рок-байк клуб «God’s Garage».

01.09.2012 — Житомир, Open Air Metal Force.

06.11.2012 — Житомир, рок-байк клуб «God’s Garage» (після цього концерту склад групи змінився).

07.15.2013 — Житомир, рок-байк клуб «God’s Garage» Open Air.

20.12.2014 — Житомир, рок-байк клуб «God’s Garage».

21.12.2014 — Київ, Live in «Barvy» (клуб «Барви»).

03.02.2015 — Житомир, live at the music school, виступали в Музичній школі №2 ім. С. Ріхтера.

14.03.2015 — Житомир, рок-байк клуб «God’s Garage».

20.02.2016 — Житомир, рок-байк клуб «God’s Garage».

11.02.2017 — Житомир, Live in Antena (центр творчості).

18.02.2017 — Київ, Ostring Metal Contest.

08.04.2017 — Житомир, рок-байк клуб «God’s Garage».

22.04.2017 — Чудодієво (база відпочинку, Житомирська обл., Open moto season Open Air.

У 2014 році група випустила три сингли. Також вони планують видати альбом.


— Як виникла назва гурту?

Олександр (бас-гітарист): Ми довго думали над тим, яку назву обрати. Одного разу зібралися в кафе, щоб це обговорити.

Анджей: Мене запитали, що я відчуваю, коли граю. Я відповів, що відчуваю якісь зміни. Так і народилась назва групи. Спочатку «Stream Changers».

Олександр (бас-гітарист): Але я сказав, що це звучить як назва баскетбольної команди. Остаточний варіант — назва, яка є зараз.

— Чи пам’ятаєте ви свій перший концерт? Які враження у вас були? 

Анджей: Так, пам’ятаємо. Це було 17 червня 2012 року, ми виступали в «God’s Garage», але в іншому складі.

Олександр (бас-гітарист): В нас тоді був інший барабанщик та вокаліст. З першого складу групи тільки я та Анджей.

Анджей: Я трохи хвилювався, але кайфонув.

Олександр (бас-гітарист): Всі ми хвилювалися, щоб правильно зіграти. Все-таки перший концерт.

— Яку ідею хочете донести до слухачів?

Олександр (бас-гітарист): Що пісня — це не тільки фон, коли хтось займається своїми справами, а інформація, як окреме явище.

Євгеній: Коли ти дивишся фільм, то це викликає в тебе певні емоції, переживання. Ми хочемо, щоб люди відчували це саме в музиці. Щоб вона змусила людей над чимось замислюватися.

Олександр (бас-гітарист): Бо коли люди сідають дивитися фільм, то вони дивляться фільм. А коли деякі вмикають музику, то ведуть автомобіль, прибирають. Тобто їм все одно, що там відбувається. Вони не можуть оцінити пісню.

Анджей: Коли пісня справжня, то вона робиться для того, щоб людина щось відчула. Це і є сенс музики.

— Люди звикли до більш легкої музики та не зовсім сприймають «тяжку». Як ви думаєте, чому?

Олександр (бас-гітарист): Є така думка, що 95% людей, які не слухають рок-музику, не слухають будь-яку іншу хорошу музику, в тому числі й класику. Вони просто так виховані.

Євгеній: На кожну музику є свій слухач. Кому рок подобається, той буде його слухати.

Олександр (барабанщик): Чи зможе людина, яка говорить про рок, що це тяжка музика, в навушниках послухати симфонію Баха від початку до кінця та дати їй оцінку? Для деяких чомусь і класика є тяжкою музикою.

Анджей: Баха за життя не визнавали. Пройшло 80 років з дня його смерті як про нього заговорили. Якось не дуже хочеться стати тими, чиє ім’я не будуть знати. Тоді люди не були готові до такої музики. В людей дуже низький музичний смак.

Олександр (барабанщик): Є хороша поп-музика, є не дуже, яка звучить на задньому фоні. Так само і рок-музика. Вона є абсолютно різною. Хочеться, щоб музика, яку ми граємо, була частиною красивої музики, яка несе певну ідею. З чистим вокалом, з якимись змінами, переходами, повільними, швидкими моментами. Щоб слухач слухав і не міг зрозуміти, де буде наступний перехід і в що він переросте. У нас такої музики немає, і людям її не доносять. Вони її не сприймають. Навіть зовнішній вигляд музиканта. В Європі з цим все нормально. Людину сприймають такою, як вона є. Ми хочемо потрапити в число тих груп, які несуть щось світле, хоч і з тяжким звучанням. Рок-музика сама по собі такою і є. Вона не може бути іншою.

— Чи легко знайти своїх глядачів і сцену?

Анджей: Сцену — ні. Глядачів — так. Хотілося, щоб в Житомирі було більше можливостей для виступу. У місті майже ні́де виступити.

Євгеній: Є багато команд, які хочуть виступити, але в них немає можливості. Вони починають грати ту музику, як цього вимагає публіка, на що є попит, а не ту, яку самі хочуть. Наприклад, раніше грали метал, а потім почали грати попсу.

Олександр (бас-гітарист): Не важко знайти сцену, якщо ви готові заплатити 3 000 грн за оренду приміщення і ще 2 000 за оренду апаратури. Якщо ти хочеш грати, то потрібно за це платити. Причому з таких концертів музиканти не отримують нічого. По суті, грають для себе і нерідко «йдуть в мінус». Зараз низька відвідуваність концертів, бо все доступно в інтернеті, особливо на піратських сайтах.

— Які, на вашу думку, перспективи розвитку рок-музики в Житомирі та чи є такі взагалі?

Олександр (бас-гітарист): Я думаю, що вони є, але дуже розмиті. Поступово з тим, як буде рости нове покоління, як адаптуються його смаки, буде зростати й розвиток музики. А так можна сказати, що більше перспектив було в 90-х рр.

Анджей: Як-то кажуть, ми дуже залежимо від слухачів.

— Ваші побажання читачам «Репортера»?

Анджей: Відвідуйте якомога більше концертів, дайте змогу групам розвиватися.

Олександр (барабанщик): Побільше різноманітної живої музики. Не обов’язково це буде рок-музика. Нехай це буде фанк, ф’южн, джаз, блюз, поп, рок або будь-який інший стиль. Нехай вона буде якісною. Чим більше люди ходять на концерти, тим більше розвиваються у музичному напрямку.

Євгеній: 16 – 18 червня в Переяслав-Хмельницькому, буде проходити фестиваль «Рок Булава». Ми будемо там виступати, приїжджайте нас послухати.

Покликання на групу в соціальних мережах, де ви зможете послухати пісні гурту «Stream Change», подивитися фото, відео та завжди бути в курсі всіх новин, що стосуються гурту: https://vk.com/stream_change, https://www.youtube.com/channel/UChcHhdazg6rY6ZqapG6LqZw, https://www.instagram.com/streamchange, https://www.facebook.com/StreamChangeOfficial.


З питаннями та пропозиціями звертатися до автора проекту за адресою: 

http://vk.com/foxy1815,

https://www.facebook.com/profile.php?id=100010400945759

Юлія Скублєвська