Олександр Рибак: ​Бюджетні кошти повинні використовуватись раціонально та цілеспрямовано

Депутати житомирської міської фракції «Об’єднання «Самопоміч» виступили за збереження бюджетних коштів. Громада повинна знати куди та яким чином спрямовуватимуть кошти бюджету.

За ініціативи фракції «Об’єднання «Самопоміч» в Житомирський міській раді поданий запит до розпорядників коштів Житомирської міської ради про надання інформації, скільки закупівель було проведено в 2016 році без використання електронної системи закупівель ProZorro.

Олександр Рибак акцентував увагу на закупівлях, які проводила Центральна міська лікарня №1 та Управління культури Житомирської міської ради. Перша з перевірок закупівель ЦМЛ №1 виявила, що різниця суми постачальників та витрачених на це коштів склала 20 тис. грн. Саму закупівлю провели без системи ProZorro, на разі ця практика стала нормою для керівників комунальних установ міста, які навчилися обходити систему використовуючи норму підписану міським головою. 

Якщо уважно прочитати розпорядження підписане міським головою, закупівлі можуть здійснюватися без системи ProZorro лише в окремих аргументованих випадках, як виключення, за погодженням з секретарем міської ради та профільним заступником міського голови, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень без використання електронної системи закупівель, але з обов’язковим оприлюдненням звіту про укладений договір у системі електронних закупівель відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі». Жодного погодження секретаря міської ради в досліджуваних закупівлях немає. Проведення незалежного аудиту зазначених розпорядників бюджетних коштів має визначити ефективність використання коштів громади міста.

«Я, як член тимчасової комісії з питань ефективного використання бюджетних коштів постійно проводжу моніторинг розподілу коштів. Аналізуючи тогорічні закупівлі, ми виявили випадки обходження використання коштів по системі ProZorro. Мене дивує, чому посадові органи місцевого органу самоврядування не займаються контролем того, що відбувається у системі ProZorro», – зазначив депутат міської ради “Об’єднання”Самопоміч” Олександр Рибак.

Депутат виявив факт, що Перша міська лікарня проводить закупівлі без системи ProZorro продукти харчування на 550 тисяч, реєструючи лише договір (від 200 тисяч це відкриті закупівлі, які мають проводитися через тендер). Меблі, що куплені на 100 тисяч без системи ProZorro, охорона території лікарні місту обходиться у 28 тисяч кожного місяця. Раціональніше було б найняти 4 охоронці з мінімальною зарплатою і тривожну кнопку, яка обійшлась місту у 17 тисяч, а не у 28 тисяч гривень. Основна проблема полягає в тому, що не проводиться сама система ProZorro, яка б дозволяла раціонально використовувати бюджетні кошти.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Користуючись ст. 21 та ст. 22 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» прошу колег-депутатів підтримати запит до керівників департаментів, управлінь, відділів, комунальних підприємств (всіх розпорядників коштів) Житомирської міської ради у наступному:

Надати офіційну письмову відповідь:

скільки закупівель було проведено Житомирською міською радою у 2016-2017 рр. без використання системи Prozzoro, але за погодження профільного заступника.

обґрунтування до фактів проведення закупівель Житомирською міською радою без використання системи Prozzoro.

пояснення чому не була виконана вимога Розпорядження міського голови від 26.01.2017р. №60 пункту 1 «… В окремих аргументованих випадках, як виключення, за погодженням з секретарем міської ради та профільним заступником міського голови дозволити здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень без використання електронної системи закупівель, але з обов’язковим оприлюдненням звіту про укладений договір у системі електронних закупівель відповідно до статті 10 Закону України «Про публічні закупівлі».

управлінню культури надати проектно-кошторисну документацію, розрахунки та економічне обґрунтування ціни на встановлення та придбання душових кабін та переодягалень в Гідропарку м.Житомира.

Відповідь прошу надати у встановлений законодавством десятиденний термін.

З повагою,

Депутат міської ради Ю.О.Рибак