Україна за власний кошт відновила усі зруйновані пам’ятники полякам. У Польщі не відновлено жодного українського. Карта

Український інститут національної пам’яті у четвер, 4 травня, оприлюднив карту руйнувань українських пам’ятників у Польщі та польських пам’ятників в Україні.

Зазначається, що впродовж трьох років у Польщі зруйновали або спаплюжили 15 українських пам’ятників. Натомість в Україні — 4 польських, і всі відновлені коштом української сторони. У Польщі ж не відновлений жоден.

“Надмогильний пам’ятник воякам УПА у Грушовичах зазнавав нападів 5 разів: тричі він був помальований, згодом пошкоджений, а останнього разу – зруйнований. Щоразу меморіальний знак відновлювали зусиллями української громади. Усього з 15 українських пам’ятників 3 було знищено, 5 пошкоджено й 7 помальовано. Польська сторона не відновлює пам’ятні знаки українців, що зазнали нападів. Ці акти вандалізму залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами”, — розповідає начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

Повідомляється, що відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі, а у випадку із вандалізмом у Грушовичах — офіційне схвалення таких дій — змусили Український інститут національної пам’яті призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України.

Таких польських місць пам’яті в Україні щонайменше 105.