Житомирський обласний літературний музей

Любителям літератури та живопису.

Усі знають, що оберегами історії, культури та мистецтва є музеї. Вони бувають різні, але кожен з них особливий своєю безпосередністю, тематикою та унікальністю. І всі вони передають нам щось неймовірне, таке, що несе в собі далеч століть, вишуканість таланту і його возвеличення, життя та побут наших предків, глибини минулого та осередки сучасності.

Житомирський обласний літературний музей – це місце, де відпочиває душа, де ти поринаєш у прекрасну хвилю талантів у сфері письменництва і живопису, дізнаєшся про високопочесних людей, чий талант підкорив світову спільноту і через багато років після їхньої смерті підлягає актуальності серед сучасників. 

Ідучи коридорами та кімнатами музею, відвідувачі мають змогу спостерігати за важливими і випадковими моментами життя відомих письменників та літературознавців, художників та поетів, насолоджуватись їхніми працями та здобутками. Працівники музею займаються науковим комплектуванням, спрямованим на збереження рухомих пам’яток літературного та мистецького життя. У музеї зібрано близько 5 тисяч одиниць речей музейного значення,з яких особливо виділяються бібліотека та архівні матеріали поета-перекладача Бориса Тена, автографи українських письменників 19-20 сторіччя, ескізи до вистав Житомирського театру, колекції театральних афіш,меморіальні речі українських письменників і митців.

Одна з кімнат музею присвячена вічній гордості українського народу – Тарасу Григоровичу Шевченку. Тут зібрали його світлини, автопортрети, портрети, картини, ілюстрації до віршів і саму поезію. Це ще одна пам’ять про таку велику людину, безмежно талановиту та безневинно скатовану життям.

Також у музеї є філія літературного музею – літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака, що знаходиться у селі Верхівня Ружинського району. Але у окремому залі можна дізнатися про його кохання з Евеліною Ганською, чиє листування призвело до пристрасті між двома незнайомими людьми, різними випадками їхнього життя, що назавжди збереже усе пережите на фото. Усі таємниці французького письменника можна розкрити, завітавши саме у цей музей.

Регулярно тут проводяться літературні вечори та виставки, тому якщо випаде можливість завітати сюди, не вагаючись ідіть і насолоджуйтесь літературою та живописом у різних аспектах життя.

Діана Гринів