Партія Макрона здобуває впевнену перемогу на парламентських виборах у Франції

Партія президента Франції Еммануеля Макрона “Вперед, республіка!” здобуває переконливу перемогу на парламентських виборах пише BBC.

Після того, як були підраховані майже всі голоси другого туру, партія “Вперед, республіка!” разом з її союзником – центристською партією “Демократичний рух” (MoDem) – отримують значно більше 300 з 577 місць у нижній палаті французького парламенту.

Водночас це дещо менше, ніж прогнозували політологи, які очікували ще більш упевнену перемогу Еммануеля Макрона. У будь-якому разі, президент Франції отримав мандат в парламенті на втілегння своєї проєвропейської та орієнтованої на бізнес-інтереси програми реформ.

Явка у другому турі виявилася значно нижчою, ніж на виборах у 2012 році. Багато виборців – як опоненти, так і прихильники пана Макрона, – як вважається, не прийшли на виборчі дільниці після відчутної перемоги його партії в першому турі.

Прем’єр-міністр Едуар Філіп, зазначивши низьку явку, пообіцяв, що його партія буде захищати інтереси всіх французів.

Консервативна партія “Республіканці” і її союзники можуть сформувати найбільший опозиційний блок – вони отримають від 125 до 131 мандату. Але це суттєво менше, ніж 200 мандатів, які мали французькі консерватори у попередньому складі Національних зборів.

Соціалісти, які перебували при владі у Франції останні п’ять років, отримають від 41 до 49 місць – їхній найгірший результат за всю історію існування партії.

Вперше в Національні збори пройшла лідер “Національного фронту” Марін Ле Пен. Її ультраправа партія може отримати від чотирьох до восьми місць.