​Тимчасовий повірений у справах Сирії в Україні Хасан Хаддур: «Хімічної зброї в Сирії немає»

Без категорії

Група журналістів на запрошення посольства Сирії в Україні зустрілася з тимчасовим повіреним у справах Сирійської Арабської Республіки в Україні Хасаном Хаддуром, який погодився відповісти на ряд питань.

– Пане дипломате, насамперед я хотів би привітати Вас і всіх сирійці з сімдесят першою річницею незалежності від французького правління.

– Величезне спасибі за щирі вітання, і ще раз вітаю Вас в посольстві Сирії, і з цієї нагоди хотів би висловити щирі побажання Вам, народу України і побажати прогресу і процвітання цій прекрасній державі.

– Сирійські збройні сили використовували хімічну зброю в провінції Ідліб 1 квітня 2017-го року?

– Це важливе питання через те, що західна пропаганда і західні ЗМІ вже почали інформаційну кампанію, щоб показати світу факти і реальність. Дозвольте мені пояснити вам, що сталося з так званим «використанням хімічної зброї».

Перш за все, Сирія є членом Організації Конвенції з хімічної зброї. Тому Сирія позбулася всього свого хімічної зброї під наглядом Організації Об’єднаних Націй і за допомогою країн, серед яких у тому числі Сполучені Штати. Так що в принципі Сирія не володіє ніякою хімічною зброєю.

Отже, ця заява – це була західна пропаганда, згідно з якою сирійська армія використовувала хімічну зброю в Хан-Шейхун. Важливо уточнити, що 4 квітня близько 6:00 ранку деякі телевізійні канали, супутникові канали та деякі арабські і західні ЗМІ намагалися оголосити всьому світу, що сирійська армія використовувала хімічну зброю на Місті Хан-Шейхун, який знаходиться в передмісті провінції Ідліб. У той час як перший повітряний удар сирійської армії в цьому місті був проведений близько 11:00 -11: 30 ранку, так що це доводить, що це є пропаганда цих засобів масової інформації. Вони почали цю кампанію, щоб звинуватити Сирію.

І, як я вже сказав, не було сирійського повітряного удару по цьому району до 11:00 – 11:30. А вони оголосили про це майже за п’ять годин до події. Так що ця пропаганда насправді доводить те, про що я кажу. Таким чином, перший повітряний удар був близько обівдня, і не було жодних доказів того, що в цьому повітряному ударі використовувалася хімічна зброя. Дозвольте мені задати це питання зараз: як може будь-яка країна в усьому світі довести, що хімічна, або якась інша зброя використовувалась без розслідування?

Тому ті країни, які звинувачують Сирію у використанні хімічної зброї, перебувають в якості судді у цій справі без будь-яких доказів. Це показує передісторія цієї події: Сирія до цієї дати, до 4 квітня, отримала інформацію про те, що терористи і терористичний групи отримали хімічні речовини, якщо я не буду називати це «хімічною зброєю», з Туреччини. І про це ми офіційно повідомили в Організацію Конвенції з хімічної зброї в Гаазі.

Але тоді з Конвенції з хімічної зброї не було жодної реакції або відповіді. Це дуже важливе питання – чому? Країна повідомляє міжнародному органу, організації, що в руках терористичних груп є хімічні речовини, і жодної реакції немає.

-Чи можна вважати геноцидом те, що відбувається в Сирії?

– Дозвольте мені сказати пару слів в якості фону, це може бути корисно для розуміння питання. Те, що відбувається в Сирії – це війна з тероризмом. Я розумію, що деякі країни хотіли, звичайно, описати це як громадянську війну для своїх політичних цілей.

Але я кажу вам: те, що відбувається в нашій країні вже більше семи років під назвою так званої «арабської весни» це рух терористичних організацій під «парасолькою» тверджень, що вони хочуть свобод і реформ. І вони створили цей хаос в країні, почавши з демонстрацій. Насправді, більшість з тих, хто прийшов на демонстрацію, не знали істинної мети її проведення.

Але ми говорили про хімічну зброю і продовжимо нашу тему.

– Нещодавно колишній генерал сирійської армії Захер аль-Саката, який був начальником хімічної служби в відділі 5-ї армії до того, як дезертирував в 2013 році, заявив, що в Сирії є запаси хімічної зброї. Це правда? Чи можете ви прокоментувати це твердження?

– Незалежно від якої саме особи виходять такі твердження, я вже говорив вам, що Сирія приєдналася до Конвенції з хімічної зброї, і тепер Сирія вільна від усієї хімічної зброї. І ці твердження виходять від тих, хто звинувачує Сирію, прагнуть створити проблеми і ескалацію в країні. Але я можу запевнити Вас, що в Сирії, а ми також офіційно відправили про це лист до Організації Об’єднаних Націй та Генеральної Асамблеї ООН, де ми офіційно повідомили всім, що ми позбулися всього нашого хімічної зброї та перебуваємо під наглядом Організації з хімічної зброї.

– Організація Конвенції з хімічної зброї стверджує, що всі запаси хімічної зброї були вивезені з Сирії. Чи вважаєте Ви, що ракетна атака в Сирію була американською провокацією? І чи є зв’язок між цією подією і американським ракетним обстрілом аеропорту Аль-Шуайрат?

– Головною метою цієї американської ракетної атаки була допомога терористам. Я хотів би нагадати, що кожен раз, коли сирійська армія отримує перевагу на місцях і перемагає терористів, в інших країнах американці, або ізраїльтяни, або Туреччина, або інші, намагаються допомогти терористичним організаціям, які є їх посередниками і підтримуються цими країнами.

Оскільки америнканці їм допомагають, тому вони почали повітряний наліт на аеропорт Шуайрата, під приводом, що сирійські літаки взяли на борт зброю, яка, вони стверджували, є хімічною.

– З Вашої точки зору, скільки країн допомагає Америці у війні проти Сирії?

– Ніхто не визнає цього відкрито, але ми вважаємо, що ті, хто підтримує терористів в Сирії, беруть участь в цьому. Ті країни, які не борються з тероризмом – підтримують його.

– Чи можливо, що турецький уряд також брав участь в ракетному нападі на Сирію?

– Як я вже говорив Вам, терористи в Хан-Шейхун отримали ці хімічні речовини з Туреччини. Про це ми вже повідомили в Організацію з хімічної зброї. Але ця міжнародна організація, як і інші країни, які вважають себе захисниками світу в цьому світі, не вжили жодних дій.

– Яку роль зіграв Ізраїль в цій політичній грі?

– Роль Ізраїлю – скандальна і кричуща. Хоча б тому, що Сирія має проблеми з Ізраїлем через конфлікт з Голанськими висотами. Вони займають частину нашої території Голан. Так, вони вважають себе залученими в конфлікт. Але насправді вони підтримують тероризм.

Подивіться, це видно в Інтернеті. Просто відкрийте YouTube і Ви побачите, що Ізраїль лікує терористів в своїх лікарнях. Вони евакуюють їх з окупованих територій на Голанах, і лікують в ізраїльських лікарнях. Якщо їх вважають терористами, як Ви можете виправдати евакуацію їх в ізраїльські лікарні? Тому ясно, що Ізраїль допомагає терористам. І кожен раз, коли Ізраїль атакує наші території під будь-яким приводом, він робить це з наміром полегшити тиск на терористів в певних областях.

– Давайте обговоримо нещодавній вибух недалеко від аеропорту Дамаска. З чуток, Ізраїль брав участь в цьому нападі. Як ви думаєте, хто несе за це відповідальність?

– Як я вже сказав Вам у попередній відповіді, що коли терористів оточують, деякі сили намагаються допомогти їм або хоча б надати їм спосіб втекти.

– Ви знаєте, що під час війни багато церков було зруйновано? Християни в небезпеці в Сирії?

– Я не згоден з вами. Це були не тільки православні або католицькі церкви. Постраждали мечеті, лікарні, університети, школи, електростанції, заправні станції – вся сирійська інфраструктура. Тому не думайте, що це гоніння тільки проти православних. Християни становлять важливу частину сирійського народу. Таким чином, вони в рівній мірі пов’язані з іншими етнічними і релігійними групами в Сирії.

– Ви, як дипломат, знаєте про ситуацію в Венесуелі. Більш того, президент Сирії недавно відвідав цю країну. У цих масових протестів є щось спільне з кольоровими революціями в різних країнах світу? Хто керує всіма цими процесами і стоїть в тіні?

– Я не вважаю за потрібне фарбувати так звані революції в «помаранчеві» чи «сині» кольори, або, як говорять останнім часом про те, що сталося в нашому регіоні – «Арабська весна». Це тільки назви, щоб привернути увагу мас. Всім відомо, що нинішній уряд в Венесуелі президента Мадуро і навіть до цього, під час покійного президента Чавеса, працює для своїх людей. Їх основною метою є поліпшення життя венесуельського народу.

Так історично Латинська Америка або держави Латинської Америки вважалися заднім двором Сполучених Штатів. Але у цих країн зараз є дуже патріотичне керівництво, яке працює для своїх народів. І вони мають право робити перебудови так, як їм подобається. Вони вільні мати свою власну політичну систему. Таким чином, венесуельський народ може вирішити своє майбутнє, обрати свою політичну систему, а інші країни не повинні втручатися в це. Таким чином, це не нормально, що коли щось відбувається в будь-якій країні, за цим є слід зовнішнього іноземного втручання. Навіщо? Таке враження, що США кажуть, що Ви не можете вирішити самі своє майбутнє, і ми прийдемо, щоб прийняти рішення за Вас. Це суперечить міжнародному праву. Правильно? Сполучені Штати вважають себе найвищою і наймогутнішою державою. У них є своя політика, згодні ми чи не згодні з ними. Але неприпустимо втручання Сполучених Штатів у події, що відбуваються в інших країнах.

Сергій Форест, Руслан Мороз