Як обдурюють на ремонтних роботах на Житомирщині

Без категорії

Ще минулого року, коли зрозумів, що з дахом мого будинку треба щось робити, бо протікає, звернув увагу на рекламне оголошення в одній з місцевих газет: хтось, чиї телефони вказані, обіцяє ремонтні послуги, зокрема й “покрівельні роботи під ключ”. І я задумався — пора збирати гроші. 

А взимку в оголошенні додалися слова про знижки на роботу-матеріали до 30 % при замовленні до 15 лютого. Отут я й поплив; на 30 % не розраховував, але все ж сподівався, що може бути дешевше, ніж літом, коли замовлень буде багато.

Зателефонував. Підтвердили, що матеріали доставлять зараз, а по весні почнуть роботи.
Приїхала людина, проміряла, назвала суму грошей на матеріали і роботу, уклали договір. Через деякий час привезли метал. Питаю, чому не все, а де дерево і пластик? Відповідають, що це потім, коли приїдуть робітники. Ну гаразд.

Ще сніг не розтанув, почалися дзвінки від бригадира, який уже поривався взятися до роботи. Коли ж потепліло і сніг розтанув, телефоную бригадиру – приступайте. А він, виявляється, з цією фірмою вже не працює, бо обманюють з матеріалами: недодають, а господарю доводиться дозакупати, але з тих грошей, які мали б іти на оплату праці робітників. Телефонує інший бригадир – їдемо, але знайдіть помешкання для житла. Знайшов, домовився, але ж платити потрібно. Телефоную по вказаному телефону. Там син директора, з яким підписував договір, відповідає, що нема питань, оплачуємо навіть готель при необхідності. У домовлений день, коли робітники, на яких чекав, не приїхали, телефоную бригадирові і питаю у чому справа? Відповідає, що не домовились з директором щодо оплати за житло. Дивно.

Коли вже третя бригада мала приїхати, телефоную щодо недопоставлених матеріалів – завтра приступають до роботи, а “дерева” ще немає. Відповідають, нехай приїдуть, подивляться, що там ще не вистачає і ми у той же день привеземо. Давно вже зрозумів, що я влип, але ж уже за усі матеріали заплатив, відступати пізно.

Коли ж приїхали робітники і порахували, то вияснилося, що навіть металу не вистачає, не кажучи про “дерево”, вагонку та витратні матеріали. Можна багато розповідати про мої митарства, про некомпетентність і методи шахраювання цих пройдисвітів. В результаті дах я перекрив, але обійшлося це мені на 30 % дорожче від договірної ціни. Хоч і договірна була немаленькою, включала доходи немалої кількості “персоналу”, який працює з цими шахраями.

Ці шахраї і зараз, влітку розсилають у районні газети, принаймні Житомирської і Хмельницької областей, де я знаю про подібні випадки ошуканства, свої заманливі пропозиції, які починаються словами “ЗНИЖКИ на роботу+ матеріали. ПОКРІВЕЛЬНІ РОБОТИ під ключ”. Сума договору виходить дійсно менша від інших пропозицій. Лохи, такі як я, купуються. А суть у тому, що матеріалів доставляють менше потрібного. І виясняється це вже коли роботи у процесі. І тоді діватися нікуди — доводиться дозакупати. 

В результаті така робота обходиться дорожче, ніж у чесних виконавців.

Судитися? Це ж треба їздити у Житомир, де зареєстрований цей, так би мовити “приватний підприємець”. І не раз. А цей шахрай спеціально збирає замовлення у сільській місцевості, де легше ошукати жителів. І шукає він довірливих клієнтів. Куди скаржитись? Адже держава зараз обмежила перевірки контролюючих організацій. Тож слід надіятися на громадянське суспільство, на себе. Споживачі самі мають захищати свої інтереси. 

Вважаю, що інформація про дії подібних шахраїв і недобросовісних виробників та виконавців обмежить кількість їх клієнтів, призведе до їх витіснення на ринку послуг порядними і добросовісними підприємцями. 

Тому й пишу про цих шахраїв і попереджаю, що слід уважніше ставитися до газетних пропозицій. І не раджу зв’язуватися з цими шахраями, які пропонують ЗНИЖКИ на РЕМОНТИ і ПОКРІВЕЛЬНІ РОБОТИ, а також УТЕПЛЕННЯ, вказуючи лише номери телефону, і замовчуючи назву фірми чи прізвища приватного підприємця.

Добре було б розповсюдити інформацію про них. Напевно, тільки так можна припинити діяльність шахраїв.”

Сергій Каленюк