Підсумки G20 у Гамбурзі: Трамп вів себе гарно і всі, ніби, задоволені

Підбиваючи підсумки дводенної зустрічі, що завершилася в суботу, 8 липня, можна сказати, що найвпливовіший, але і найбільш непередбачуваний гість канцлерки Німеччини Дональд Трамп утримався від різких висловлювань, як це було нещодавно на саміті НАТО в Брюсселі або G7 в Італії; не погрожував Європейському Союзу, і особливо Німеччині, торговельною війною, на що натякав раніше в своїх записах в Twitter і чого дехто побоювався; і взагалі – поводився на публіці по-діловому. Про це пише DW.

На тлі безпрецедентних масових заворушень і вуличних боїв з поліцією, які влаштували кілька тисяч лівих екстремістів поруч з місцем проведення саміту в ніч з п’ятниці на суботу, останній день виглядав як затишшя після бурі. 

Прибиральники швидко наводили лад на розгромлених вулицях, місто підраховувало збитки і обговорювало, хто більше винен в ескалації насильства – організатори, які влаштували саміт в центрі великого міста, чи поліція. Уряд Німеччини вже пообіцяв матеріальну допомогу потерпілим. Демонстрації противників глобалізації тривали і в суботу, але відбувалися переважно мирно.

Сюрприз від Ердогана під завісу

На самому саміті атмосфера, здавалося, була майже гармонійною. Заключну декларацію можна назвати успіхом Меркель. Щодо двох ключових для Німеччини питань – боротьби з глобальним потеплінням і підтримки вільної торгівлі – вдалося досягти компромісу. 19 учасників зустрічі підтвердили свою відданість Паризькій кліматичній угоді, про вихід з якої США раніше оголосив Трамп. 

Фактично Америка стала в цьому пункті аутсайдером, чого раніше ніколи не було. Решта учасників зафіксували, що беруть до відома позицію Вашингтона. Як поступка США в документі згадується бажання Вашингтона допомагати іншим країнам “ефективніше” використовувати викопні енергоносії. Як відомо, Трамп робить ставку на такі традиційні енергоносії, як вугілля, від чого Німеччина, приміром, поступово відмовляється.

Радість Меркель з приводу майже цілковитої єдності в питанні екології затьмарив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Він був останнім, хто проводив прес-конференцію за підсумками саміту G20. На ній турецький лідер несподівано заявив, що його країна, можливо, не буде ратифікувати Паризьку угоду. Він висунув умову – щоб Туреччина виконувала умови договору не як промислова країна. У такому разі вона зможе отримувати гроші з майбутнього спецфонду, а не сплачувати в нього.

Щодо іншого, ще важливішого для Берліна питанням порядку денного – вільної торгівлі – було майже цілковите взаєморозуміння. Навіть Трамп, який оголосив своїм принципом гасло “Америка перш за все” підтримав підсумковий документ, в якому висловлювалася прихильність вільній торгівлі й критикувався протекціонізм.

Іванка Трамп в президентському кріслі

Але зовсім звичайною поведінку американського президента на саміті в Гамбурзі не назвеш. В останній день багато хто здивувався, коли на одному із заходів у кріслі глави Білого дому опинилася 35-річна донька Трампа – Іванка. Як пояснили американські представники, вона заміняла батька поки той проводив двосторонні зустрічі. Іванка Трамп обіймає посаду радниці президента.

Незвичайним став і від’їзд президента США – без запланованої підсумкової прес-конференції. Можливо, це пов’язано з його протистоянням зі ЗМІ, які він вважає “брехливими”. У перший день саміту, потиснувши руку Меркель і проходячи червоною доріжкою, Трамп показав журналістам кулак, що можна було інтерпретувати як упевненість в собі або як попередження.

Чим залишився задоволений Путін

Поїхавши без спілкування з журналістами, Трамп позбавив їх можливості дізнатися подробиці його першої особистої зустрічі з Володимиром Путіним, що стала однією з головних подій саміту. Сам російський президент, схоже, залишився цією зустріччю задоволений. Спілкуючись з пресою, він сказав, що “Трамп телевізійний дуже відрізняється від реального”. Путін хвалив Трампа за готовність обговорювати і вирішувати разом з Росією глобальні проблеми – ситуацію в Україні, Сирії, міжнародний тероризм.

Російський президент не розповів про подробиці своїх переговорів з Трампом, але сказав, що сподівається на взаєморозуміння і поступове поліпшення відносин зі США, що зіпсувалися після анексії Криму, – “хоча б частково”. Чи обговорювалося в Гамбурзі питання західних санкцій, Путін не сказав. Російських журналістів це, схоже, не цікавило.

Анґела Меркель, Володимир Путін і Еммануель Макрон під час зустрічі в суботу вранці висловилися за припинення вогню на Донбасі

Вранці в суботу глава Кремля обговорював в Гамбурзі українське питання з Анґелою Меркель і новим президентом Франції Еммануелем Макроном. Як стало відомо з дипломатичних джерел, проривних домовленостей не було, сторони в черговий раз висловилися за припинення вогню. 

Тепер, за даними російської делегації в Гамбурзі, готується чергове обговорення за участю українського президента Петра Порошенка – поки що у форматі телефонної розмови. Російський президент не приховував свого роздратування, коли говорив про українське керівництво.

Несподівано позитивно президент Росії відгукнувся про наміри США постачати зріджений газ до Європи і конкурувати з “Газпромом”. Путін назвав це “здоровою конкуренцією” і відзначив, що Росія – за вільну торгівлю. А саме це – один з пріоритетів G20.