​Як дізнатися температуру процесора

Дане питання, як правило, виникає через нестабільну роботу комп’ютера, виражену в різкому зниженні його продуктивності. Комп’ютер просто починає гальмувати, без явних, здавалося б, на те причин або зовсім відключатися. 

Тому вміння моніторити робочий стан процесора в екстрених ситуаціях може продовжити його термін експлуатації і уникнути проблем в роботі на ПК в цілому. Тим більше що перевірка температурних режимів елементів комп’ютера або ноутбука не вимагає від користувача екстраординарних знань і займає мінімум часу. У даній темі розглянемо, як перевірити робочу температуру центрального процесора і які бувають основні причини її підвищення.

Симптоми перегріву ЦП

Виявити перевищення допустимої норми температури CPU не так вже й складно. У більшості випадків комп’ютер просто починає вимикатися в процесі роботи серйозних графічних програм, наприклад, таких як ігри, або в процесі обробки відео, архівування тощо. Одним словом при роботі програмного забезпечення, здатного давати серйозне навантаження на ЦП. Все це відбувається завдяки вбудованому тепловому захисту процесора, що оберігає його від критичних температур, здатних вивести його з ладу.

Крім цього, підвищення температури ЦП може позначитися на продуктивності комп’ютера. Він може почати пригальмовувати, зависати і т.д.

Перевірка температури ЦП стороннім ПЗ

Щоб не робити передчасно будь-яких дій, пов’язаних з розбиранням комп’ютера, для визначення причин його самовільного відключення, необхідно скористатися спеціалізованим програмним забезпеченням для моніторингу температурних режимів процесора.

Програм з даними функціоналом досить багато. Завантажити їх можна на платній і безкоштовній основі. Тут перераховано найбільш популярні з них.