Прикордонники вчинили правильно, що не застосували зброю, хоча “мали повне право” – Порошенко про Саакашвілі

Вчорашній інцидент на пункті пропуску Шегині, де відбувся незаконний прорив польсько-українського кордону групою людей на чолі з опозиційним екс-губернатором Одеської області Михайлом Саакашвілі і нардепами, “не вимагає ніяких політичних коментарів”, а прикордонники мали право відкрити вогонь. Про це заявив президент Петро Порошенко, його думка опубліковано на сайті глави держави.

“На мою думку, цей інцидент не вимагає ніяких політичних коментарів. Ми повинні коментувати і будемо коментувати (цю ситуацію, – ред.) виключно в правовому полі”, – заявив він.

Порошенко нагадав, що 26 липня видав указ, яким припинив громадянство Саакашвілі на підставі подання Державної міграційної служби, в якому “чітко були викладені перевірені факти фальсифікації і надання недостовірної інформації” при отриманні ним громадянства.

За словами президента, Саакашвілі має право оскаржити “будь-який нормативний акт в адміністративному суді”.

“Президент не може прийняти ніякого іншого рішення, тому що це було б злочинною бездіяльністю, якщо ми пропускаємо ці факти без реагування. Я, як президент, виконаю будь-яке рішення суду. Не подобається рішення українських судів – є Європейський суд з прав людини. Це – правова площина”, – зазначив він.

Порошенко також сказав, що з моменту підписання указу “ніхто до суду не звертався”.

“Замість цього скоєно злочин. Тому що є конституційний принцип недоторканності державного кордону. Це питання національної безпеки держави. Мені все одно, хто порушує кордон – бойовики на сході або політикани на заході. Повинна бути абсолютно чітка правова і юридична відповідальність”, – підкреслив президент .

Порошенко акцентував увагу на тому, що прикордонники вчинили правильно, що не застосувавши зброю, хоча “мали повне право” на його застосування.

Завершив коментар про скандал Порошенко такими словами: “Я сподіваюся, що цей пан в належний час буде так само і з таким же завзяттям пробиватися до Грузії, як він намагався потрапити в Україну”.

10 вересня 2017 року близько 20:00  екс-губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі і його прихильники незаконно перетнули польсько-український кордон в пункті пропуску Шегині. При цьому постраждали 11 поліцейських і п’ятеро прикордонників, яким наказали не застосовувати зброю і силові заходи впливу.

Відео 5 каналу