Волонтери побачили, чим живе Городницький лісгосп

Маю друзів-волонтерів, які допомагають нашим воїнам і в зоні АТО, і тут. Допомагають, об’єднавши зусилля з однодумцями, небайдужими земляками – керівниками і працівниками підприємств, господарств, депутатами різних рівнів, митцями. Зокрема, така співпраця задля благодійної справи склалася з лісгоспами. Про життя одного з них підготували матеріал, який попросили опублікувати. Можливо, він надихне когось, не дивлячись на життєві складнощі, так само робити свою роботу і допомагати іншим.

Дуже значну допомогу нашим воїнам в АТО надають лісгоспи. Та чи не найактивніше з усіх на прохання волонтерів посприяти в тих чи інших проблемах, котрі ми вирішуємо для атовців, відгукується керівник Городницького держлісгоспу, депутат Житомирської обласної ради Віктор Мельник. Поряднішої і відповідальнішої за нього людини годі й шукати, неодноразово у цьому переконувалися. Як і в тому, що почуття патріотизму та обов’язку у Віктора Сергійовича завжди на першому місці. А от у тому, який він господар, нещодавно мали можливість особисто переконатися.

Того дня приїхали зі списком прохань – наші хлопці багато чого гостро потребували, тож попросили підтримки по можливості. Нам не відмовили. Вийшовши під такими гарними враженнями, вкотре звернули увагу на те, який зразковий порядок біля адмінприміщення, як гарно облаштований ландшафтний дизайн дворика і поцікавилися – наскільки велике саме господарство, скільки у ньому лісництв, скільки працівників у колективі, та й як вдається такому досить віддаленому підприємству (сорок кілометрів до райцентру!) не просто триматися на плаву, а ще й багато років поспіль за своїми показниками займати перші місця в області у своїй галузі. В чому особливість така?

У відповідь на ці запитання нам запропонували провести екскурсію площами підприємства і самим все побачити, на що ми охоче погодилися.

Зовсім скоро переконалися, що порядок ідеальний тут не лише біля головного адмінприміщення, а у кожному лісництві, у кожному, навіть найвіддаленішому куточку! Хочеться відзначити, що привітно з нами спілкувався не лише директор, а й усі його підлеглі – лісничі, водії, лісокультурниці. Відчувалося, що це єдиний, злагоджений і дуже дружний колектив, кожен працівник якого з великою повагою відгукується про Віктора Сергійовича Мельника, а таку глибоку повагу, ясна річ, здобути просто так неможливо. За тим – велика праця, особисті досягнення, вміння і бажання – все те, що є складовою професіоналізму справжнього керівника.

Ми мали можливість оглянути декілька лісництв лісгоспу і ознайомитися з їх роботою – від вирощування саджанців у теплицях і до переробки деревини. Супроводжував нас головний лісничий Городницького ЛГ Леонтій Михайлович Валєнкевич. Він з гордістю розповідав про те, як працюється лісівникам, зазначив, що потрібно давати людям розуміння, що таке лісова галузь, ще змалку, з юності, тоді і цінуватимуть природу більше, пронесуть крізь власне серце любов до лісу – його флори і фауни. Тому лісівники активно залучають до співпраці молодь – у Городниці створене і працює шкільне лісництво, діти із задоволенням допомагають – садять дерева та доглядають за ними, беруть участь у різноманітних змаганнях. Цікаво, що деревцята, посаджені дитячими руками, навіть приживаються краще, ростуть інтенсивніше! А той, хто садить дерева, їх не ламатиме ніколи, не смітитиме у лісі, не кине тліючого сірника, адже любов і бережливе ставлення до природи в душі вкорінюються разом з тим деревцем, яке посаджене власними руками.

Щодня у лісівників чимало клопотів, без цього ніяк, але є й такі, що залишають біль на душі і навіть деяке відчуття безпорадності – бо є розуміння, що не все завжди від тебе може залежати. Так нині від шкідників-короїдів почали масово гинути соснові ліси – всихають сосни. Більше 90% усіх лісів заражено верхівковим короїдом – зітхає Леонтій Михайлович. І ця напасть не лише в Городниці – вона наступає всюди в державі, майже по всьому світу. Гинуть сосни, а порятунок? Єдиний – швидко прибирати дерева, до яких добрався короїд. Інакше – він як пожежа, надзвичайно швидко знищує дерева. Проте, й тут знаходяться любителі «попіаритися» – мовляв, лісівники масово почали ліси вирізати! Не розуміючи, що дерева знімаються тільки після чисельних перевірок і дозволів, котрі і так надзвичайно затягують процес, що дозволяє шкіднику нищити все більші плантації лісів. Чи вдасться зберегти сосни від винищення? Питання, на яке нині відповіді немає, але ліс потрібно рятувати, і лісівники докладають для цього максимум зусиль.

Висаджуючи нині крихітні сосонки та дубочки, працівники лісу знають, що збиратимуть ці врожаї вже наступні покоління. Але від того не менш натхненно і наполегливо плекають кожне деревце та ще бідкаються – якщо введуть ті реформи, що нині плануються, то хто тоді дерева садитиме? Адже це надзвичайно затратний і кропіткий процес! Ось є наміри віддати державні ліси у довгострокову оренду приватникам – у так звану концесію. Орендарі, ясна річ, лісом скористаються, вони, швидше за все, – виріжуть все, що можна. А от чи садитимуть нові ліси натомість? Чи захочуть витрачатися комерсанти, не маючи від того негайного зиску? Мабуть, відповідь на це питання зрозуміла… Тож тривожаться лісівники – що ж там вирішить столичне керівництво, чи можна зупинити ще такі необдумані реформи? Ні, звісно, погоджуються, реформи мають бути в лісовій галузі, вони назріли, однак – продумані, дієві, конструктивні.

Як ми вже зазначали, лісгоспи не отримують на свою діяльність коштів з державного бюджету, хоч і є державними підприємствами. На ведення лісового господарства заробляють самостійно, і найкраще тут почуваються ті, хто подбав про поглиблену переробку, саме вона з комерційної точки зору найбільш вигідна. Не дерево продавати, а вже готовий продукт, за який на ринку платять у рази дорожче.

Активно працює у цьому напрямку і ДП «Городницьке ЛГ». Цех переробки деревини, який очолює молодий та ініціативний Володимир Потайчук, оснащений сучасною професійною технікою, що дає можливість виготовляти заготовки до європіддонів, паркету, які охоче купують закордонні підприємства. Важливо, що на ці заготовки можна використовувати і таку деревину, що втрачає свою комерційну цінність, бо була пошкоджена короїдом. Володимир Потайчук заначив у нашій розмові:

«Ось таку низькосортну деревину, сухостій переробляємо власними силами в цехах переробки. Для цього додатково було запущено нову лінію по переробці деревини, до складу якої входять: брусувальний верстат TD-500 «Walter», багатопильний верстат WD- 250, торцювальний станок FDR-3. Для забезпечення безперебійної роботи нової лінії було створено 14 нових місць».

В цехах переробки з початку року перероблено 11,7 тис. м3 деревини, з якої отримано товарної продукції деревопереробки на суму 11 млн. 360 тис. грн. В основному, лісгосп виготовляє заготовки пиляні для європіддонів хвойних та листяних порід, заготовки пиляні дубові для виготовлення паркету, дошки різних порід обрізні та необрізні, штахетник та інші вироби.

Л.М. Валєнкевич також розповів нам, що ДП «Городницький ЛГ» проводить сертифікацію лісів. Власне, сертифікація лісів – процес, за яким незалежна третя сторона (аудитор) здійснює оцінку з метою визначити чи відповідає ведення господарства в лісах заздалегідь встановленим стандартам, та засвідчує це у письмовому документі – сертифікаті, який підтверджує, що ліси управляються згідно з принципами невиснажливості (сталості).

Завдяки тому, що продукція лісгоспу сертифікована, вона стає більш конкурентноспроможною на європейських ринках, поліпшується імідж підприємства та полегшується маркетинг його продукції. Пропозиції на постачання сертифікованої продукції зазвичай надходять від найбільш солідних компаній, тому вони більш довготермінові та стабільні. Всі ліси ДП «Городницький лісгосп» сертифіковані за схемою міжнародної організації лісової наглядової ради (FSC).

Насамкінець нашої поїздки поцікавилися у лісівників: з яким настроєм зустрічаєте своє професійне свято? І почули у відповідь: звісно, з оптимістичним! Є надія на проведення конструктивних реформ, попереду чимало планів і задумів – є над чим працювати!

Що ж, з нагоди професійного свята, яке нещодавно відзначили працівники лісової галузі, бажаємо працівникам Городницького лісгоспу, аби всі плани і задуми обов’язково втілилися у життя, а також успіхів і натхнення у праці!

Жанна Бороздіна, волонтер, керівник Благодійної організації “Україна – це ми”

Іван Ганзера, волонтер, співак, переможець першого сезону телепроекту «Голос країни»

Анжела Струс, працівник Збройних Сил України