Поляки і українці знайшли порозуміння щодо мови навчання нацменшин

Міністерства освіти України та Польщі підписали угоду про мову навчання нацменшин згідно з ухваленою в Україні реформою освіти. Про це заявив 23 жовтня віце-прем`єр-міністр і міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Ґліньський під час брифінгу у Києві, пише Тиждень.

За його словами, з Україною було знайдено порозуміння щодо закону про освіту в частині мов національних меншин.

“Сьогодні (23 жовтня – ред.) , як щойно я довідався, було підписано порозуміння – заява керівників освітніх відомств після минулотижневого дуже плідного візиту пані міністра Залевської до України і досягнутих з українською стороною порозумінь”, – зазанчив Ґліньський.

Як повідмолялось, 17 жовтня Міністр національної освіти Польщі Анна Залевська та голова МОН України Лілія Гриневич домовилися про підписання декларації з гарантіями прав на навчання мовою нацменшин.

Читайте також: в Житомирській в області немає напруги через закон “Про освіту”, адже він не порушує права нацменшим

Нагадаємо, 28 вересня в Україні набув чинності закон “Про освіту”, який, серед іншого, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Законом передбачено, що представникам національних меншин України гарантується право на навчання в комунальних закладах для отримання освіти поряд із державною мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою.