На в’їзді в Житомирщину депутати облради пропонують встановити напис “Житомирщина – колиска УПА”

21 грудня 2017 року на сесії Житомирської обласної ради було внесено зміни в обласну комплексну Програму соціального захисту осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, пенсіонерів та незахищених верств населення Житомирської області на 2018-2022 роки.

Голова фракції “Свобода” в обласній раді Сидір Кізін пропонує “передбачити надання щомісячної грошової допомоги учасникам визвольних змагань (боротьби за незалежність України, борців за волю України, зокрема, ветеранам ОУН, УПА) у розмірі двох мінімальних заробітних плат”.

Окрім цього він звернувся з пропозицією внести зміни до Програми розвитку дорожньої інфраструктури, доповнивши її наступними положеннями:

1. Передбачити у програмі проведення заходів щодо заміни (демонтажу) дорожніх, інформаційних знаків, повідомлень, табличок, написів тощо, відповідно з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

2. При виконанні Програми виконати вимоги Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті», який визначив напрями державної політики щодо відновлення, збереження та вшанування національної пам’яті про боротьбу та борців за незалежність України у ХХ столітті та встановлення відповідальності за порушення законодавства про статус борців за незалежність України у ХХ столітті.

3. Передбачити в Програмі встановлення інформаційних стендів, вказівних знаків до об’єктів, пов’язаних з історією боротьби за незалежність України у ХХ столітті на основних дорогах області. А також з метою відновлення історичної пам’яті та патріотичного виховання на прикладі героїчних постатей та подій боротьби встановити на в’їздах в область та вздовж основних доріг відповідні написи (для прикладу: «Житомирщина – колиска УПА», «Житомирщина – батьківщина Олега Ольжича», Житомирщина – край козацької слави» та інші).