Річні успіхи Житомирського міського відділу з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції України

Суспільство

В Україні відбувається гуманізація виконання покарань.

Про це, посилаючись на власний досвід роботи в системі виконання покарань України, під час прес-конференції у Житомирі заявив начальник міського відділу з питань пробації Міністерства юстиції Анатолій Бобриньов.

З його слів, держава зараз націлена на допомогу тим, хто оступився, повернутися на праведний шлях. 

В зв’язку з цим, зараз в Україні рекордно низька кількість засуджених до позбавлення волі – всього 60 тисяч чоловік, і якщо втілення інституту пробації дасть свої плоди і кількість повторних злочинів тих, хто пройшов через наглядові заходи у рамках пробації, знизиться, у подальшому в місцях позбавлення волі перебуватимуть лише засуджені за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Частину тюрем вже зараз очікує консервація, у зв’язку зі зменшенням кількості засуджених – персонал і засуджених переводитимуть в інші установи.

Оптимізація тюремних закладів дасть значну економію коштів для державного бюджету, головною ж метою роботи з людьми, які вчинили злочин, стане консультативна правова допомога, моральна підтримка. У цій площині є ніша для роботи громадських організації, таких як “Аква Віта”, “Нехай твоє серце б’ється”, “Перспектива”, “Прорив Перемога” з якими Житомирський міський відділ з питань пробації Міністерства юстиції України активно співпрацює.

Анатолій Бобриньов каже, що ЗМІ можуть зробити рекламу серед волонтерів та громадських організацій при бажанні долучатися до співпраці, адже у багатьох районах області у зв’язку з демографічними процесами кількість громадських організацій незначна і часто буває так, що у деяких районах відсутні бажаючі серед волонтерів і активістів займатися соціалізацією засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

У Житомирі, наприклад, в приміщенні міського відділу з питань пробації Міністерства юстиці, яке знаходиться за адресою вул. Михайла Грушевського, 91 постійно проходять зустрічі з засудженими без позбавлення волі – тут їх вчать керувати гнівом, розповідають про права, роз’яснюють наслідки повторного вчинення злочинів, допомагають повернутися на праведний шлях.

Шлях пробації дає шанс людині змінитися без перебування у місцях позбавлення волі, уникнути ізоляції від суспільства і запутування знайомством з криміналітетом, зберегти сім’ю, зв’язки з громадою, роботу, житло, для неодружених – залишити шанс створити сім’ю.