​Як організувати світло біля дзеркала

У будь-якому житловому приміщенні є дзеркала. Місця їх розташування мають добре освітлюватися. Найбільшу увагу приділяють дзеркалам у холі, передпокої та у ванній кімнаті. Освітлення ванної кімнати найбільш важливе, бо тут проходить щоденний моціон всієї родини. Найприйнятніший варіант освітлення – дзеркало у ванну з підсвіткою та стельовий світильник в зоні душової кабіни чи ванної.

Як організувати освітлення в туалетній кімнаті

Дизайн туалетної кімнати ускладнюється традиційно малими розмірами приміщення та відсутністю вікон. Тому освітлення кімнати має першорядне значення. Обов’язково треба влаштувати загальне освітлення, найчастіше це світильник на стелі або на одній зі стін. Такий світильник має бути з показником захисту від пилу та вологи IP 43 або вище.

Особливу увагу приділяють зоні умивальника та дзеркала. Якщо в кімнаті тільки один світильник, людина біля умивальника може собою затуляти світло. В дзеркалі відображення буде з тінню або зовсім затемнене. Тому найкращим варіантом освітлення цієї зони є дзеркало з підсвіткою.

Є декілька варіантів таких дзеркал:

дзеркало з вбудованими лампами та схованою за ним проводкою,

меблевий гарнітур для ванної кімнати з вбудованим дзеркалом та налаштованим освітленням,

дзеркало та відокремлені світильники, що кріпляться на стіну біля дзеркала.

На що звернути увагу при виборі дзеркала з підсвіткою

Перед вибором дзеркала треба визначити, наскільки необхідне освітлення біля дзеркала, яке його функціональне навантаження.

Освітлення дзеркала може бути:

вбудоване – точкові світильники,

зовнішнє, закріплене на дзеркалі,

світлодіодна стрічка,

настінні світильники, бра або споти,

декоративне, завжди вбудоване.

Декоративне освітлення дзеркал на дає достатнього світла зони відображення. Таке оздоблення лише для краси.

Раніше для підсвітки у дзеркалах використовували галогенні лампи. Але вони сильно гріються та мають невеликий термін дії. Їм на зміну прийшло нове покоління світлодіодних ламп зі строком використання в 10 разів довше.

Слід зауважити, що всі світильники повинні бути із закритими плафонами. Це стосується як настінних і стельових світильників, так і вбудованого у дзеркала та меблі освітлення.

Якщо зона дзеркала не освітлюється достатньо, можна використовувати косметичне дзеркало з підсвіткою. Таке дзеркало дуже зручне, бо має дві сторони: нормальне дзеркало і те, що збільшує. 

Локальна підсвітка максимально чітко висвітлює зображення в дзеркалі. Є дві моделі таких дзеркал: настільна та настінна. Настінна конструкція має поворотній механізм та може змінювати нахил дзеркала. Це зручна властивість, завдяки якій всі члени родини можуть використовувати його для власних потреб.

Коли ви розробляєте дизайн туалетної кімнати, треба врахувати додаткову проводку та вимикачі для підсвітки дзеркала та настінних світильників. Така проводка та всі з’єднувальні елементи мають бути ізольовані та захищені від потрапляння води. Вимикачі та розетки треба обирати у вологостійких корпусах з показником захисту IP 43 та вище, який вказується у технічному паспорті приладу.

Виробники дзеркал пропонують багатий вибір дзеркал з підсвіткою, дзеркальних полиць, меблів з вбудованими дзеркалами будь-яких розмірів, кольорів та моделей. 

Завдяки запропонованим порадам ви зможете зробити правильний вибір.