Як зробити Житомир містом дауншифтерів

Без категорії

«Україна увійшла в трійку найбільш недорогих країн світу для життя. І стала найдешевшою для життя в Європі. Про це, як пише блог «Заметки о Житомире» говорять дані досліджень, заснованих на індексі Numbeo.

Індекс Numbeo враховує споживчі витрати і ціни, всього близько 50 факторів. Серед цих факторів: вартість харчування в ресторанах різного рівня, вартість продуктів (в тому числі алкоголю і сигарет), ціни на одяг і взуття (Levis 501, Zara, H & M, Nike), вартість транспорту (таксі, бензин, деякі автомобілі та ін. ), витрати на комунальні платежі (в тому числі на зв’язок і інтернет), вартість занять спортом і відпочинку, ціни на оренду і купівлю квартир, середня заробітна плата (за вирахуванням податків), процентна ставка по іпотеці і інше. Я не знаю як в індексі взаємозараховуються витрати і заробітна плата (і чи враховуються), але сам індекс здається цілком репрезентативним.

І з цього приводу у мене є деякі міркування. Зовсім недавно я писав про можливості для Житомира в сфері гастро-та алкотуризму. Тут рівно так само, приплюсуємо сюди туризм в ширшому розумінні, дауншифтінг і інші історії (тільки вже не в зв’язці Київ-Житомир, а Світ-Житомир і Світ-Україна в цілому).

Разом ми маємо: недороге і дуже якісне життя, товари і послуги. Але не маємо двох важливих складових: інформованість цільової аудиторії і доступного інформування. Під доступним інформуванням я розумію пряме авіасполучення лоукостерами і дискаунтерами (нагальним є питання житомирського аеропорту).

З поінформованістю цільової аудиторії насправді немає ніяких складнощів. Більшість житомирських закладів і місць є на TripAdvisor. Досить завести і трохи наповнити відповідні міські сторінки в фейсбуці і інстаграмі (з дублюванням англійською та іншими мовами, залежно від передбачуваної ЦА) і замовляти таргетовану по регіонах і перевагам користувачів рекламу в цих соціальних мережах. Вартість просто копійки в порівнянні з витратами Житомирської міської ради і Житомирської обласної ради на інформаційну підтримку.»