У Житомирі чоловік попросив у перехожого телефон для термінового дзвінка, і втік з телефоном

Суспільство

Правоохоронці попереджають про випадки ошуканств перехожих під приводом зателефонувати з їх мобільних або переглянути марку планшетів тощо. Поліція закликає до обачності і не довіряти незнайомцям.

4 червня до Житомирського відділу поліції звернувся 20-річний житель обласного центру із заявою про те, що невідомий чоловік шляхом обману заволодів його мобільним телефоном. За словами заявника, незнайомець підійшов до нього на вулиці і попросив терміново подзвонити з мобільного телефону, оскільки його був розряджений. Коли ж гаджет довірливий перехожий передав йому у руки, чоловік просто втік. Сума збитку склала майже 5 тисяч гривень.

Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. У рамках досудового розслідування поліція встановлює особу шахрая.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

Водночас поліцейські наполегливо закликають громадян не довіряти незнайомцям. Не передавайте випадковим перехожим мобільні телефони або планшети у руки. Також розкажіть про правила поводження з гаджетами неповнолітнім дітям. Насамперед – не хизуватися вартісними мобільниками привселюдно і не передавати їх незнайомцям, ким би вони не представлялися.

Окрім того, правоохоронці зауважують, що до ошуканства можуть вдатися не лише незнайомі вам люди, а тому взагалі не рекомендують передавати свої мобільники в руки іншим особам. За необхідності викликати екстрені служби на прохання інших ви можете і самостійно, як і передати певну інформацію абоненту, якого «терміново слід набрати».

Днями до Коростенського відділу поліції звернулася пенсіонерка із повідомленням про те, що її односельчанин попросив у неї мобільник, щоб зателефонувати, і, не повернувши річ, утік. Поліцейські розшукали раніше судимого чоловіка та вилучили у нього телефон заявниці.

Усі обставини з’ясовуються у рамках досудового розслідування, що триває.

Тож поліцейські закликають громадян: будьте обачними і обережними у всіх справах, які стосуються ваших коштів або цінних речей. Пам’ятайте, що на вашу довірливість повсякчас полюють пройдисвіти і найкращий захист від них – критичний розум і твереза оцінка ситуації.