Андріївська Церква у Києві стала Ставропігією Вселенського Патріарха

Україна

Верховна Рада України своїм рішенням відновила Ставропігію Вселенського Патріарха у Києві.

»Голова Верховної Ради Андрій Парубій перед початком розгляду Проекту Закону № 9208 «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська» зазначив, що «його ухвалення – це історичний крок». Про це повідомляє офіційний портал Верховної Ради України.

Андрій Парубій нагадав, що минулого тижня, 11 жовтня, у своєму рішенні Синод Вселенської Патріархії другим пунктом зазначив про відновлення Ставропігії Вселенського Патріарха у Києві. «Вселенська Патріархія у різний час, за підрахунками істориків, мала до 20 різноманітних ставропігій на своїй канонічній території на землях України-Руси. Найвідоміші серед них: Успенська Києво–Печерська Лавра, Успенське братство у Львові, Межигірській Преображенський монастир, Київське Богоявленське братство, Манявський монастир», – сказав він.

За його словами, «своїм рішенням Верховна Рада відновлює Ставропігію Вселенського Патріарха у Києві і новою Ставропігією, яка буде виконувати роль резиденції Всесвятійшого Патріарха Варфоломія, і представництвом Вселенської Константинопольської Церкви стане Андріївський храм на Андріївському узвозі у Києві».

Андрій Парубій підкреслив, що «той, хто каже публічно, що ми сьогодні відаємо Вселенській Патріархії нашу державну власність – лукавить і розганяє російські інформаційні «темники»». «Андріївська Церква залишається у власності держави. Але тепер ми відновлюємо історичну справедливість і повертаємо Ставропігію Церкви – Матері- Вселенської Патріархії у Києві. Тут немає жодного міжцерковного конфлікту», – зазначив він.

Голова Українського парламенту повідомив, що цю ініціативу підтримали всі ієрархи Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви і навіть частина єпископів Московського Патріархату в Україні, які підтримують створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви. А.Парубій закликав всіх народних депутатів – патріотів і державників підтримати це рішення і повернути представництво Вселенського Патріарха у Київ.

На переконання Голови Верховної Ради, «це один з фундаментальних кроків на шляху до створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви в Україні та отримання Томосу про Автокефалію».

Андрій Парубій привітав з цим історичним рішенням весь український народ та Всесвятійшого Патріарха Варфоломія!

“За” проголосували 237 народних депутатів.