Сенат Польщі одноголосно прийняв резолюцію, якою вшановується пам’ять загиблих українців у 85-ту річницю Голодомору в Україні 1932-1933 років

Україна

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій отримав від Сенатора Республіки Польща, заступника Голови Комітету закордонних справ та Європейського Союзу Ярослава Обремскі  рішення Сенату Польщі про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Про це повідомляє сайт Верховної Ради України.

«Я дуже зрадів, коли побачив результат голосування в Сенаті щодо ухвали, яку я опрацьовував, і всі одноголосно віддали голос «за», – сказав Сенатор. – Я вважаю, що чотири елементи були провідними під час голосування членів Сенату». За його словами, у ХХ сторіччі було здійснено найбільше людиновбивчих злочинів, серед яких найменш відомим є  Голодомор. Тому правду про нього необхідно поширювати. Другим елементом він назвав необхідність розповідати і свідчити про злочини комуністичної ідеології. Також, на його думку, Голодомор був знаряддям боротьби з незалежним селянством і проявом українства. І головним елементом є симпатія до українського народу. Ярослав Обремскі нагадав, що 12 років тому Сенат Польщі ухвалив резолюцію щодо визнання Голодомору злочином геноциду.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, своєю чергою, підкреслив, що для України дуже важлива участь представників Польщі у події, яку ми відзначаємо сьогодні, – у 85-х роковинах Голодомору. «І рішення Сенату з цього приводу є для нас знаком великої дружби», – сказав він, зазначивши, що в цьому році обидві країни – Україна і Польща відзначають 100-річчя відновлення державності. «Ми відстоювали свою незалежність перед натиском Росії, яка є тим самим ворогом, як і сто років тому», – сказав Голова Парламенту.

Андрій Парубій наголосив на важливості мати спільну позицію з багатьох питань, зокрема, і щодо побудови Північного потоку-2, і щодо Голодомору, і у більшості інших площин – енергетики і безпеки тощо. Голова Парламенту підкреслив, що міжпарламентські контакти між Україною і Польщею є найстабільнішими, і слід їх зміцнювати, розкриваючи сутність нацистських режимів, що розпалювали ворожнечу між народами Польщі і України. Він також наголосив на необхідності згадувати хороші сторінки спільної історії. «Позитивні сторінки більше сприятимуть нашим відносинам», – підкреслив Голова Парламенту.

Сенат Польщі 21 листопада одноголосно прийняв резолюцію, якою вшановується пам’ять загиблих українців у 85-ту річницю Голодомору в Україні 1932-1933 років.