Україна готова ділитися з Польщею безпековим досвідом

Світ

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю польському TVN24 наголосив, що Росія напала на українські кораблі та військових у нейтральних водах. Також, за словами Петра Порошенка, є інформація, що біля кордонів з РФ останні два місяці зростає кількість російських військ, танків, ракетних систем. Про це повідомляє сайт Президента України.

Президент відзначив негайну реакцію міжнародних партнерів на агресію Росії в Азовському морі і нагадав, що відбулася низка телефонних розмов з лідерами країн, в тому числі з Президентом Польщі Анджеєм Дудою. Глава держави наголосив, що польський лідер є адвокатом і важливим партнером країни не лише в Європейському Союзі, але і в Раді безпеки ООН. «Польща в координації з нашими партнерами зі США, Франції, Великобританії, запускає спеціальну резолюцію Ради Безпеки і ми маємо абсолютно рішучі слова на адресу Росії, як країни агресора», – розповів Петро Порошенко. Також була заява країн «Великої сімки» та ЄС.

«Це акт агресії і він підриває безпекову ситуацію у всьому світі. Але в той час, коли Європа робить заяву, Росія нападає. В даній ситуації ми повинні краще координувати наші кроки, щоб Росія не змогла атакувати країну, яка бореться за свободу, демократію і не створює жодних проблем для Росії та її територіальної цілісності», – зазначив він. Тому, за словами Президента, Міністр закордонних справ України відвідає зустріч Ради ЄС на рівні міністрів та інші інституції, щоб напрацювати кроки. «Можливі кроки – пакет санкцій по Азову для тих, хто брав участь в цій провокації», – зауважив він. Президент наголосив, що Україна з самого початку вимагала негайно звільніти кораблі та українських моряків без будь-яких умов. «Вони військовополонені і Росія не має жодної юрисдикції на моїх солдатів. Вони нічого не порушили», – наголосив він.

Президент також назвав можливим варіантом санкцій – зупинку будівництва  «Північного потоку-2», який є інструментом Росії впливати на безпеку всього ЄС та отримувати додаткові кошти і який є політичновмотивованим проектом. «Сподіваюсь, ЄС буде мати достатньо політичної волі, щоб продемонструвати єдність та солідарність з Україною», – підкреслив Глава держави.

На уточнююче запитання, чому західні партнери мають прислухатись до пропозицій щодо санкцій проти РФ, Глава держави наголосив: «Всі боялися агресію на сході моєї країни назвати агресією – це конфлікт, криза сходу України. Боялися назвати нелегальну анексію Криму агресією… Тепер інший час. Росія небезпечна не лише через агресію на сході України, анексію Криму і нині намагання окупувати Азовське море». Президент нагадав, що РФ намагалася пояснити збиття літака МН17 багатьма версіями, а нині весь світ представив докази, що це російська ракета і екіпаж.

«Може хтось із наших західних партнерів вважає, що Україна дуже далеко. Але в цей самий час в центрі Великої Британії у 21 столітті РФ вчинила хімічну атаку і знову каже, що це не ми. Поки британські служби із розслідування не представили докази, що це Росія… Ніхто не знає, кого Росія надумає атакувати завтра. Можливо, російські війська захочуть захищати «Північний потік-2» чи атакувати Балтійські країни. Може Росія захоче уразити виборчу систему як були спроби в Нідерландах і в підтримці Brexit тощо. В цій ситуації ми вимагаємо знову єдності ЄС та світу», – наголосив він.

Щодо ролі Польщі, Глава держави подякував за позицію сусідньої країни останні 4,5 роки. «Для нас дуже важлива не лише підтримка української територіальної цілісності та суверенітету. Польща для нас один з важливих радників у проведенні реформ, для прикладу децентралізації. Освітня реформа, дерегуляція, покращення інвестиційного клімату, економічні реформи також проводяться за підтримки польських радників», – зауважив Петро Порошенко.

Окремо Президент відзначив співпрацю в секторі безпеки та оборони. Зокрема, польські військові можуть ознайомитись з українським досвідом у боротьби з російської агресією. «Будемо раді поділитися цим досвідом з нашими польськими друзями та партнерами. Така співпраця допоможе Польщі бути у безпеці і більш сильною, що нам і потрібно, бо Польща наш друг, партнер та адвокат», – підкреслив Президент.