Україна удвічі розширила зону свого контролю в Чорному морі

Україна

Верховна Рада ухвалила закон «Про прилеглу зону України».

Про це повідомляє Укрінформ.

За ухвалення відповідного законопроекту у другому читанні та в цілому з техніко-юридичними поправками проголосували 244 народних депутатів за мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідного до закону, контрольована територія на морі розширюється на 12 морських миль. Відтак, встановлюється прилегла зона України у 24 милі, що фактично вдвічі збільшує морську акваторію, яку сьогодні здатні патрулювати українські Військово-морські сили.

Передбачається, що це створить підстави для суттєвого скорочення контрабандного трафіку у Чорному морі, запобігатиме випадкам порушення державного кордону, позитивно вплине на безпекову ситуацію в регіоні та забезпечення економічного суверенітету України.

Право зупиняти, здійснювати огляд, переслідувати по гарячих слідах, затримувати судна і членів їх екіпажу за правопорушення у прилеглій зоні надається органам Морської охорони Держприкордонслужби України.

У законі акцентується на тому, що у випадку, якщо іноземне судно порушило митне, фіскальне (податкове), імміграційне (міграційне) та санітарне законодавство України і робить спробу зникнути, уповноважений орган має право переслідувати таке судно по гарячих слідах з метою його затримання та притягнення до відповідальності згідно з Конвенцією ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється як тільки переслідуване судно увійде в територіальне море держави, під прапором якої плаває судно, або будь-якої третьої держави.

Депутати звертали увагу, що після анексії Криму Росія незаконно здійснює там економічну діяльність, зросли обсяги контрабанди, Україна втратила можливість ефективно контролювати судноплавство, пише Українська правда.

Закон дозволяє Україні у прилеглій зоні зупиняти, оглядати та заарештовувати судна-порушників.

Після попереджувальної стрільби Україна може застосовувати зброю стосовно порушників, які не виконують вимогу зупинитись.