Закон про розірвання договору про “дружбу” з Московією підписано: сусідці покажуть суму завданих збитків

Україна

Президент України Петро Порошенко підписав закон про припинення дії договору про дружбу з Росією. Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Непродовження договору з Росією слід розглядати не як епізод, а як частину нашої стратегії на остаточний розрив з колоніальним минулим і переорієнтацію на Європу», – сказав Порошенко.

Він наголосив, що також вимагає від Кабінету міністрів України термінових і дієвих кроків з метою створення міжвідомчого координаційного органу для формування консолідованої претензії України до Росії за заподіяні тривалою збройною агресією збитки.

«Я розраховую, що особливий статус та спеціальні функції дозволять такому органу достатньо ефективно виконувати покладені на нього завдання із захисту національних інтересів України», – зазначив Порошенко.

Президент пояснив, що цей договір не був розірваний раніше заради того, щоб використовувати його положення як базу для наших численних позовів до міжнародних судів та інших міжнародних інстанцій до Росії – як порушниці цього договору та норм міжнародного права.