«Голка, що творить диво»: У Житомирі відбулася презентація виставки майстрині Тетяни Пащенко

Культура

Усі бажаючі ознайомитися з експозицією мають змогу до 15 березня 2019 року.

У вівторок, 26 лютого, в Домі української культури відбулося урочисте відкриття виставки майстра народної творчості Тетяни Пащенко під назвою “Голка, що творить диво”. 

Мабуть, у кожної людини в житті трапляються обставини, які змушують її переосмислити сенс буття та пробудити приховані внутрішні сили, талант – коли він є. Так склалося і в Тетяни Болеславівни, взяти в руки голку її змусила тяжка хвороба. Шансів на видужання лікарі не давали, однак, переборовши біль, у 2015 році майстриня почала вишивати.

«Ліками для мене стало вишивання, яке забирало весь вільний час і було справою, що заполонила всю душу. За голкою забувала про тяжку хворобу та її наслідки. Першими роботами були ікони. Вишиваючи їх, подумки молилася Богу, і Він сотворив диво. Одна за одною народжувалися нові роботи – цікаві, не схожі між собою. На вишиваних картинах я зображувала релігійні сюжети, портрети, природу, ліричну тематику», – розповіла Тетяна Пащенко.

У коментарі журналістам майстриня розповіла, що при вишиванні деяких портретів, аби передати природність, натуральність у своїх роботах Тетяна Болеславівна використовує більш як 400 відтінків. А головне в її роботах те, що всі вони вишиті не по стандартних схемах, які можна купити в магазинах чи на базарі.

«Я вишиваю ті картини, портрети людей, які запали мені в душу. Схеми вишивки розробляю сама, так, як це бачу та відчуваю. Саме тоді вдається максимально передати усю глибину й красу задуму», – зазначила Тетяна Пащенко.

Своїми враженнями від побаченого з журналістами поділилися й гості виставки.

«З першого погляду, навіть, не розумієш, що картина вишита. Гама кольорів настільки широка й бездоганно виконана майстром, що картини сприймаються, як живопис. Усі картини дуже різноманітні, не схожі одна на одну, враження просто неймовірні!», – зазначила житомирянка Олена.

Це і не дивно, адже усі роботи майстрині високо оцінені, про що свідчать грамоти, дипломи та найтепліші записи у книгах відгуків. Ті, кому пощастило доторкнутися до творчості Тетяни Пащенко, називають її диво – майстром високого класу сучасної вишивки.  Її роботи експонувалися декілька разів на персональних виставках в Історичному музеї національного університету ім. Т.Г. Шевченка, Кмитівському музеї образотворчого мистецтва ім. Й.Д. Буханчука, музеї Архітектури та побуту в с. Пирогове, на виставці «Майстерний червень» в м. Житомирі, Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича, Народному Історичному музеї (м. Коростишів). І всюди її роботи здобували схвальні відгуки та захоплення не лише від глядачів, а й від фахівців, які знаються на цьому виді народної творчості. 

Алла Гетьман