Вакарчук закликав президента та депутатів ухвалити виборчу реформу

Без категорії

Ухвалити закон №3112-1 до виборів президента. Зробити так, щоб вибори до парламенту восени 2019 року пройшли за новою системою відкритих виборчих списків.

З таким закликом звернувся Святослав Вакарчук до президента Петра Порошенка та народних обранців у своїй статті для “Української правди”. 

Співак наголошує, що політиків є шанс виконати історичну місію – створити і застосувати антидоти, завдяки яким стара токсична політична культура буде знешкоджена.

Одним з таких антидотів у сучасній українській політиці може і має стати новий Виборчий кодекс.

По-перше, це стане потужним ударом по корупції. Підкуповувати виборців, “засівати” гречкою чи застосовувати адміністративний ресурс стане значно важче.

По-друге, це зменшує ймовірність зради інтересів виборців депутатами.Кандидати більше не зможуть вигравати вибори як “незалежні”, а потім приєднуватись до фракції партії, виконувати програму якої вони своїм виборцям не обіцяли.

І найголовніше. Така система дає найбільше шансів потрапити в парламент політикам нової якості.

“У них немає великих ресурсів, але є чесне ім’я, професіоналізм, чітка ідеологія та залізні принципи”, – вважає Вакарчук. 

Сьогодні у Верховній Раді за №3112-1 знаходиться зареєстрований проект Виборчого кодексу України. Цей законопроект вже проголосований у першому читанні й майже готовий до голосування в цілому.

Суть цієї системи наступна:

  • Мажоритарка скасовується як така.
  • Замість 225 “мажоритарних” округів формуються 27 регіональних, межі яких переважно збігаються з межами областей.
  • Висувати кандидатів мають право тільки партії.
  • Для участі у виборах партія формує загальнонаціональний список і обов’язково розподіляє всіх кандидатів з нього по регіональних списках.  При цьому один кандидат може бути включений тільки в один регіональний список.
  • У кожному регіоні партія має висунути мінімум 5 кандидатів.
  • Виборець, прийшовши на дільницю, отримує бюлетень, куди вписує номери партії та окремо – кандидата, якого підтримує найбільше.
  • До парламенту проходять кандидати від тих партій, які набрали прохідний бар’єр сумарно по всій країні.

“Зробіть те, що обіцяли!” – наголошує Вакарчук у своєму зверненні до президента та депутатів Верховної Ради.