Порошенко порадив Зеленському продовжувати Євроінтеграцію

Україна

Президент України Петро Порошенко має одну пораду для свого наступника на цьому посту – продовжувати йти шляхом, який був прокладений Президентом Порошенком.

Про це він заявив у Брюсселі, де взяв участь у конференції високого рівня з нагоди 10-ї річниці Східного партнерства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання ведучої, яку головну пораду Президент міг би дати своєму наступнику, глава Української держави сказав: “Порада одна – йти шляхом, започаткованим Президентом Порошенком”.

Порошенко дав високу оцінку досягненням України, здійсненим завдяки співпраці з Європейським Союзом. “Східне партнерство було дуже важливим для повернення цих шести країн (учасниць ініціативи – ред.) у родину європейських держав. Я залишаюся дуже оптимістичним і переконаний, що це була дуже позитивна ініціатива. Окремо хочу подякувати Польщі та Швеції, зокрема, Радославу Сікорському та Карлу Більдту, на той час – міністрам закордонних справ, які були авторами цієї ініціативи і представили абсолютно чітку картину, що саме має бути зроблено”, – зазначив Президент України.

Він також подякував голові Європейської ради Дональду Туску, голові Єврокомісії Жан-Клоду Юнкеру, Єврокомісії і, зокрема, єврокомісару Йоганнесу Гану, а також Європейському парламенту за підтримку, яку вони надавали Україні на шляху реформ.

“Ви питаєте, що змінилося для України? Змінилося все! Найбільш драматичний момент в нашій історії був у листопаді 2013 року, коли попередній президент (Віктор Янукович – ред.) мав би підписати Угоду про Асоціацію між Україною і ЄС. На жаль, цього не сталося. І коли цього не сталося, вже наступного дня мільйони людей в Україні вийшли на вулиці, вимагаючи продовження європейської інтеграції, співробітництва з ЄС та висловлюючи незгоду із диктатом з боку Росії”, – сказав Президент.

За його словами, кардинальні зміни відбулися також протягом останніх п’яти років. Порошенко нагадав: коли він був обраний Президентом, Україна була банкротом. 80 відсотків банківської системи не функціонувало, ВНП становив мінус 14 відсотків, інфляція дорівнювала 49 відсоткам. Золотовалютні резерви становили 5 мільярдів, але виплати за зовнішніми кредитами на наступні три місяці мали складати 7 мільярдів. Дефолт був неминучим.

При цьому, зауважив Порошенко, країна стикнулася з російською агресією. Не всі тоді вірили, що Україна зможе вижити, констатував він.

“Але вже через п’ять років завдяки реформам ми маємо більш ніж 3 відсотки економічного зростання, показник інфляції, який вимірюється однією цифрою – має бути 6 відсотків у цьому році, ми маємо золотовалютні резерві, збільшені в чотири рази, ми маємо підвищені соціальні стандарти. І, що більш важливо, – ми маємо реформи у різних сферах”, – наголосив Порошенко.

Серед найважливіших реформ Президент України назвав боротьбу з корупцією та децентралізацію, яка збільшила можливості місцевих бюджетів і прозорість у їх використанні. Він нагадав також про такі досягнення України, як створення єдиної церкви, захист мови, формування потужних збройних сил, підвищення добробуту людей.

Серед безумовних досягнень, які дозволяють Україні впевнено дивитися у майбутнє, Президент Порошенко назвав укладення Угоди про асоціацію з ЄС та запровадження безвізового режиму подорожей громадян України до ЄС.