Леся – душа України: в Новограді презентували картини Артура Хачатряна

Культура

У Літературно-меморіальному музеї ім. Лесі Українки 11 вересня відбулось офіційне відкриття персональної виставки живопису та графіки художника Артура Хачатряна «Леся – душа України». Захід був приурочений 150-річному ювілею легендарної поетеси.

Експозиція являє собою своєрідну лабораторію художника, в якій поєднується роботи Всеукраїнських пленерів «Житомирська палітра», пейзажі Житомирщини та дебютували свіжі полотна, на які надихнула автора творчість Лесі Українки.

За словами автора, назва виставки також стала не випадковою і відображає щире почуття митця до нашої землячки, творчість котрої є душею України.
“Адже кожне слово поезії Лесі Українки пронизане щирістю та чистими почуттями любові. Ці нотки та емоції я намагався заклав у свої роботи, наче ілюстрації до Лесиних слів”, – розповів Артур.
Під час офіційного відкриття Артур Хачатрян подарував для фонду музею авторську картину за мотивами «Лісової пісні».

Відкриття виставки відбулось за сприяння ГО «Житомирської обласної общини вірмен “Єребуні”», зокрема члена правління общини і депутата Новоград-Волинської міської ради Юри Мірзабекяна та за підтримки міської ради в цілому.
Церемонія відкриття пройшла під музичний супровід Ярослава Зайця.

Гості заходу мали можливість поспілкуватись з художником, насолодитись його шедеврами.
Виставка буде експонуватися до середини жовтня.

Довідково: Артур Хачатрян народився в 1981 році в м.Єреван, Вірменія. У 2002 році Хачатрян А.Г. переїхав на постійне проживання в АР Крим.
У 2004 році прийнято в Сімферопольську міську асоціацію вірменських художників. У 2009 році закінчив Кримський гуманітарний університет, факультет образотворчого мистецтва.

У 2012 році закінчив Львівський Національний університет ім. Івана Франка, юридичний факультет.

У 2013 році закінчив Луганський Національний університет ім.Тараса Шевченка, факультет психології.

З 2016 році митець веде активну мистецьку, організаторську і благодійну роботу в м. Житомир.
Артур Хачатрян став учасником І, ІІ та ІІІ Міжрегіонального пленера «Житомирська палітра»( 2016-2018 рр.).

В 2016 році в рамках відзначення Міжнародного дня студента нагороджено Дипломом Житомирської міської ради як «Кращий науковець ВНЗ».

У лютому 2017 року Артур Хачатрян передав свою роботу під назвою “Мрія” єдиному в Україні Музею Б. Лятошинського. Готував цю роботу спеціально для участі в Міжрегіональному науковому та культурному проекті “Митець – Культура – Виміри часу”.

У липні 2017 року в Житомирській міській раді відкрилась персональна виставка художника «Житомир європейський».

У серпні 2017 року став співорганізатором в Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира виставки «Вірменських ікон України», в рамках заходів, присвячених 226-річчю проголошення Дня Вірменської Богородиці.

У вересні 2017 року в Домі української культури Артур Хачатрян відкрив персональну виставку «До Дня улюбленого міста», присвячену 1133-літтю Житомира та був відзначений Подякою виконавчого комітету за значний внесок у розвиток культури та мистецтва міста Житомира.

У листопаді 2017 року в Музеї космонавтики в рамках своєї виставки графіки «Космічна одіссея» провів благодійний захід на підтримку дітей зі зниженим зором.

У листопаді 2017 року отримав Відзнаку «За заслуги перед містом» ІІІ ступеня.

У 2018 році був співорганізатором першої і єдиної в Житомирі виставки репродукцій картин «Айвазовський і вірменська дійсність».

У травні 2018 року відзначений Почесною грамотою Житомирської обласної державної адміністрації, в рамках святкувань Днів Європи.

У липні 2018 року в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича митець став організатором благодiйно-мистецької подiї «Разом до життя», де представив свою велику виставку графiки та живопису на підтримку онкохворих дітей.

У жовтні 2019 року отримав почесну відзнаку «Честь і слава Житомирщини».

У листопаді 2019 року в Домі української культури Артур Хачатрян відкрив персональну виставку «Ключі від міста», присвячену 1135-літтю Житомира.

Його картини, в якості дару, зберігаються в фондах управління культури Житомирської міської ради, управління культури Житомирської ОДА, Дому української культури, Свято-Михайлівського кафедрального собору, Недільної дитячої школи при соборі, єдиного в Україні Музею Б. Лятошинського.